Hopp til innhold

SE VIDEO: Her har turistene nettopp blitt kastet ut av båten etter kollisjonen

To personer er hardt skadd og 22 personer er fraktet til sykehus etter en båtulykke i Harstad havn. En båt med turister gikk rett på kunstinstallasjonen «Selsbanes Seil».

Ulykke i Harstad havn.

Ulykken skjedde i havnebassenget i Harstad ved 15-tiden i ettermiddag.

Politiet i Harstad opplyser klokka 15.15 at flere personer havnet i sjøen etter at en båt kjørte inn i «Selbanes Seil» – som er en fontene i havnebassenget i Harstad.

Det var to hurtiggående båter, såkalte RIB-er, som var involvert i hendelsen. Båtene hadde en gruppe engelske turister ombord.

– Det var totalt 24 personer om bord. Flere personer havnet i havet etter sammenstøtet. Båtene tilhører en lokal reiselivsaktør, opplyser politiet.

Det er gjort rede for alle personene.

– Elleve personer var om bord i båten som traff fontenen, to er hardt skadd, en av dem er fløyet til UNN i Tromsø. 22 personer er fraktet til sykehuset i Harstad for oppfølging.

Fontenen det er snakk om, er en 57 meter høy vannfontene, som er en hylles til vikinghøvdingen Asbjørn Selsbane. Det er kunstneren Geir Samuelsen som står bak verket.

Startet etterforskning

Skadestedsleder Tone Didriksen hos politiet i Harstad sa til NRK kort tid etter ulykken at alle involverte ble brakt til sykehuset fordi der hadde de et kriseteam på plass.

– Der kan de som var involvert få den hjelpen de trenger, sier hun.

Didriksen sier at de allerede er i gang med etterforskningen.

– Vi har sikret båtene, og skal nå snakke med båtførerne og andre vitner, sier Didriksen.

Intervju etter båtulykka.

– Ble kastet i sjøen

NRKs reporter i Harstad, Nils Mehren, var øyenvitne til det som skjedde. Han forteller at det var to hurtiggående båter som kom inn i havna i stor fart. En av båtene passerte «Selbanes Seil» og fortsatte, mens den andre båten kjørte rett på installasjonen.

– De som var ombord ble kastet i sjøen, den andre båten snudde og begynte å plukke opp de som lå i vannet, forteller Mehren.

Det ble slått alarm, og i løpet av noen minutter var nødetatene på plass.

Vanlig tur

Gro Dagsvold i Visit Harstad, sier det var de som sto bak turen.

– Jeg er skjelven og sjokkert, og skal nå opp til Harstad sykehus for å finne ut hvordan det står til med de britiske turistene som var ombord.

Var det forsvarlig å sende ut turister nå som det begynner å bli mørkt?

– Ja, dette er vanlige turer som vi organiserer mange av hele året, sier hun.

Har fått oversikt

Ifølge de siste opplysningene har det i alt kommet 22 personer inn til UNN i Harstad etter denne ulykken. Av disse er to hardt skadd, men er nå stabile, en person har moderate skadet, mens 9 av dem som var ombord har lettere skader. Dette betyr at 10 personer kom fra ulykken uten fysisk skader.

Etterforskningen er i gang

Politiet er godt i gang med arbeidet for å finne ut hvordan dette kunne skje. Politiet i Harstad har allerede gjennomført flere vitneavhør, og i løpet av kvelden skal etterforskningen gå sin gang. Foreløpig kan ikke politiet si noe konkret om årsaken.

Harstad
Foto: Nils Mehren / NRK