NRK Meny
Normal

Barten setter fokus på prostata

I dag starter bartekampanjen Movember der menn lar barten gro for å sette søkelys på menns helse.

Created by InfoDispatcher

Hvorfor drar ikke menn mer til legen for undersøkelser?

Ved hjelp av barten sin samler menn inn penger og skaper bevissthet om prostata- og testikkelkreft samt psykisk helse. Kampanjeleder for Movember i Norge, Fredrik Bjørlo tror det er viktig å sette menns helse på agendaen.


– Vi menn er ikke så veldig glad i å prate om egen helse. Det skal jo en del til før vi tar det steget og går til legen. Dette gjelder spesielt prostata kreft. Vi liker heller å prate om fotball, pils og biler. Bartene blir en snakkis og det åpner opp for diskusjon rundt menns helse.

Samlet inn 839 millioner


Ifølge Bjørlo samlet de norske bartene inn nesten 5 millioner kroner i fjor. Globalt ble det hele 839 millioner som går til kreftforskning.


– Man lager en profil på Movember.com og deler det engasjementet man har på sosiale nettverk, samtidig som man oppfordrer venner og kjente til å støtte organisasjonen ved å gå inn på sin profil. Da kan man se hvor mye hver enkelt bart har samlet inn til saken.

Tabubelagt


Leder for Prostatakreftforeningen, Rolf-Bjørn Andersen mener menn generelt er for dårlig til å sjekke prostataen sin. Han tror en av grunnene er at temaet er tabubelagt.


– Da er det to måter å sjekke det på prostataen på. Den ene er en blodprøve og den andre er en fingerprøve der legen kjenner på Prostata. Det er litt ubehagelig, men absolutt nyttig.

Rolf-Bjørn Andersen

Leder i Prostatakreftforeningen, Rolf-Bjørn Andersen

– Hva skyldes det at menn kvier seg?

– Når man blir operert for prostata, så kan man skade nerver som gjør det vanskelig å få ereksjon og det kan skade nerver som fører til lekkasjeproblemer. Det er de to faktorene som henger igjen, som gjør dette med prostatakreft litt tabubelagt.

– Prostatakreft rammer flest


Andresen mener en slik kampanje gjør at flere for øynene opp for en utbredt kreftform. Og at pengene er veldig viktig for å gjøre behandlingen av prostatakreft bedre.


– Dette er jo den krefttypen i Norge som rammer flest, opp imot 5000 i året. Det er jo en myte som går at prostatakreft er noe du dør med og ikke av. Men faktumet er at det er nesten 1100 som dør av dette hvert år på landsbasis.