Hopp til innhold

Avslutter rabiestiltakene

Ingen flere rever skal fanges og avlives rundt Longyearbyen. Totalt er 12 polarrever tatt livet av for å begrense smitten av rabies på Svalbard.

Rein med mulig rabies

I høst fløy Sysselmannen over øygruppa for å se etter syke og døde dyr. Nå avsluttes tiltakene for å begrense smitten av rabies.

Foto: Sysselmannen

Ifølge Polarinstituttet, som står for fangingen og avlivingen av revene, er det nå få eller ingen rever igjen i området rundt Longyearbyen.

– Dette tiltaket har gitt gode resultater ved å begrense smittepresset i området, sier miljøvernsjef Guri Tveito hos Sysselmannen.

Men det vil trolig komme nye rever til, skriver Sysselmannen på sine nettsider.

Avslutter

Revefelle

Sysselmannen og Polarinstituttet har satt ut revefeller rundt Longyearbyen.

Foto: Espen Stokke / SCANPIX

Sysselmannen har nå besluttet at enkelte av tiltakene for å begrense utbruddet av den dødelige sykdommen skal avsluttes.

Allerede da dagslyset forsvant i begynnelsen av november, sluttet Sysselmannen å fly over øygruppa for å se etter syke eller døde dyr.

Flere ble funnet på denne måten, og fikk senere påvist rabies ved Veterinærinstituttet.

Den ekstraordinære båndtvangen blir opprettholdt inntil videre, og folk oppfordres til ikke å mate ville dyr og bes gi beskjed om de ser syke eller døde dyr.

LES OGSÅ:

Video Frykter rabiesutbrudd på Svalbard

SE VIDEO: Frykter rabiesutbrudd på Svalbard

30 år siden sist

Ifølge en oversikt på Mattilsynets sider, er totalt 10 reinsdyr og 3 polarrevet bekreftet smittet av rabies i det som er det første utbruddet på 30 år på øygruppa.

Mange er blitt vaksinert mot sykdommen i løpet av høsten .

Selv om tiltakene nå begrenses, vil Sysselmannen følge med på situasjonen framover.

De vil vurdere nye tiltak etter jul.

LES OGSÅ: