NRK Meny
Normal

Avslørte svakheter i politiet og Forsvaret

Anti-terror-øvelsen Gemini i Troms og Finnmark avslørte svakheter som politiet, Forsvaret og de andre aktørene tar nyttig lærdom av.

Øvelse Gemini 2010

Politimester ved Troms Politidistrikt, Ole B. Sæverud, innrømmer at de oppdaget svakheter under årets anti-terror-øvelse. Dette bildet ble tatt under Øvelse Gemini i 2010.

Foto: Torbjørn Kjosvold / Forsvaret

Til forskjell fra tidligere år var årets anti-terror-øvelse ikke varslet på forhånd. Det satt aktørene på en ekstra prøve.

– Det var en situasjon som utvikla seg. Man vet ikke helt hvor man skal og hva som skal skje. Da er det ikke alltid lett å gjøre de rette valgene. Men akkurat hvilke svakheter vi oppdaget vil vi ikke gå ut med, sier politimester Ole B. Sæverud ved Troms politidistrikt til NRK.

Øvelse på forhold med andre aktører

Gemini er en øvelse hvor politiet og Forsvaret øver på samarbeid ved en alvorlig terrorhendelse. At øvelsesobjektet var i Barentshavet satt politiet og Forsvaret på en ekstra prøve.

– Det er ikke alltid vi samarbeider med andre aktører. Vi har et godt forhold til Forsvaret, men det er to forskjellige organisasjoner med ulike mål og oppgaver. Det gjør at det er viktig å komme i lag slik at vi kan utnytte samfunnets ressurser på en best mulig måte.

Svakheter funnet i tidligere øvelser

Under lignende øvelser har det blitt trent på å håndtere terror, og da også i samarbeid med Forsvaret.

Flere ganger har øvelsene vist betydelige svakheter i beredskapen.

I 2012 øvde politiet, Forsvaret og andre aktører på terror blant annet i Oslo og med et kapret fly som kom inn til Gardermoen.

Håndteringen fikk til dels slakt.

Evalueringsrapporten, som Politihøgskolen (PHS) stod bak, var svært kritisk til Romerike politidistrikt (RPD), som har ansvaret for Norges hovedflyplass.

«Generelt opplevde PHS mangler i RPDs evne til å krisehåndtere under Øvelse Tyr 2012,» sto det i rapporten.

– Her er det mange faktorer som sviktet, kommenterte leder for evalueringen, Eirik Rosø på Politihøgskolen, til NRK den gang.