NRK Meny
Normal

Arbeiderpartiet vinner i Kvæfjord

Også i Kvæfjord kommune har Ap framgang. Det viser en meningsmåling som Norfakta har laget for NRK og Harstad Tidende.

Meningsmåling Kvæfjord

Arbeiderpartiet øker sin oppslutning i Kvæfjord. Eller er det små endringer fra valget i 2011 til dagens meningsmåling.

Foto: nrk

På dagens meningsmåling øker Ap sin oppslutning i Kvæfjord med 3,7 prosentpoeng, og går fra 34,4 prosent ved valget i 2011 til 38,1 prosent i dag. Dersom dette holder seg fram til valget i høst, betyr det at Arbeiderpartiet får 9 mandater i kommunestyret, mot 8 i dag.

Mot sentralisering

Ordfører Torbjørn Larsen i Kvæfjord kommune

Ordfører Torbjørn Larsen i Kvæfjord kommune er fornøyd med dagens meningsmåling. Han mener Aps framgang skyldes at folk i distriktene er lei av sentralisering.

Foto: Nils Mehren / NRK

Ordfører Torbjørn Larsen (Ap), sier til HT at han er svært glad for dette resultatet.

– Jeg tolker denne målingen som en protest mot regjeringens sentraliseringsiver. Folk er lei av alt snakket om stordriftsfordeler, sier Larsen.

Også det andre partiene på venstresiden i det politiske spekteret, går fram på målingen.

SV går fram fra 8,9 til 9,1 prosents oppslutning. Ingen dramatisk økning, men den følger opp tendensen vi har sett i andre målinger i det siste. Partiet beholder sine to mandater.

Borgerlige tilbake

De borgerlige partiene, bortsett fra Venstre, går alle tilbake, sammenlignet med siste valg.

Venstre har en liten økning i oppslutning, idet partiet går fra 14,2 prosents oppslutning ved valget sist, til 15,2 prosent i dag. Resultatet betyr ingen ting for mandatfordelingen, og Venstre beholder sine tre mandater.

Frp var det største borgerlige partiet ved valget i 2011, med sine 15,3 prosent. Dette er redusert til 13,1 prosent i dag, og innebærer at partiet mister et mandat, og kommer tilbake med tre.

Også Høyre har en liten tilbakegang, fra 14,2 til 13,1 prosent. Dette betyr at Høyre beholder sine tre mandater.

Senterpartiet står omtrent på stedet hvil i Kvæfjord, fra 13 prosent ved valget til 12,8 i dag. Også Sp beholder sine tre mandater i kommunestyret.

Stabilitet

Denne målingen viser at det ikke er store svingninger i det politiske landskapet i Kvæfjord. Fordelingen av mandater i kommunestyret er i hovedsak den samme som for knapt fire år siden. Alle partiene beholder de mandatene de hadde, bortsatt fra at Frp mister et mandat, et mandat som havner i Arbeiderpartiet.