Advarer ungdom mot slankeprodukter

– Alvorlig at normalvektige ungdomsskoleelever spiser slankeprodukter, sier overlege.

Midjemål

Normalvektig ungdom som spiser måltidserstattere i stedet for mat driver risikosport, sier lege.

Foto: Claude Prigent / PHOTOPQR/LE TELEGRAMME

Butikkene er fulle av forskjellige slankeprodukter som supper, shaker og energibarer. Mye av dette selges til ungdom som allerede er slanke.

Janne Andersen og Julie Fossheim går i niende klasse på Vadsø ungdomsskole. Mange på skolen spiser slike produkter, sier de.

– Vanlig blant niendeklassinger

– Der er mange som drikker slanke-shaker, for det smaker jo akkurat det samme som vanlig milkshake. Og jeg har sett mange som spiser slankesjokolade også, sier en av jentene.

Selv om slankeproduktene smaker det samme som vanig sjokolade eller milkshake, er jentene ikke i tvil om at det er slanking som er årsaken til at unge spiser dem.

– Det er for å gå ned i vekt og bli tynn. Mange av dem som drikker slankemilkshake spiser ikke noe annet, sier jentene, som selv syns det er best å vente med slanking til man er blitt litt eldre.

– Risikabelt

Avdelingsoverlege ved barneavdelingen hos helse Finnamark, Pal Ivan, sier han er kjent med at mange ungdommer bruker slankeprodukter

– Slankeprodukter virker sånn at næringsopptaket blir begrenset. Mitt inntrykk er at unge bruker dette selv om de ikke er overvektige, fordi de har kroppsidealer som gjør at de syns de er feite. Og det er risikabelt å slanke seg uten å ha noe å slanke bort, sier han.

Ingen alderskontroll

Slankeshaker, slankebarer og smoothies er til salgs i de aller fleste dagligvarebutikker i Norge. Irene Beate Kostamo jobber på prix og forteller at det ikke er noen begrensninger på hvem som kan kjøpe slankeprodukter.

– Det er ikke noen alderskontroll så vidt jeg kjenner til. Det hender det kommer veldig unge folk og kjøper slankevarer. Og de har stort sett behov for å slanke seg, syns jeg.

Kan gi spiseforstyrrelser

En konsekvens av å spise slankeprodukter når man er normalvektig, er trøtthet og lite energi. Men det kan også føre til langt verre konsekvenser, forteller overlege Ivan.

– De som er normalvektige i utgangspunktet, men som begynner å slanke seg på grunn av et feilaktig kroppsideal som andre har produsert, er overrepresentert blant dem som får anoreksi. Det er risikosport, sier Ivan.