NRK Meny
Normal

Aldri før har vi betalt mer med kort

Kortbruken øker i norske butikker. 51,3 milliarder kroner har vi betalt med kort i jula, noe Jekta kjøpesenter i Tromsø har tjent godt på.

Jekta før jul

Vi har aldri handlet for flere milliarder i desember. Jekta kjøpesenter i Tromsø ser ut til å ende opp som en av julas store vinnere.

Foto: Trygve Andreassen / NRK

– Vi starter jula i midten av november, og den varer frem til julaften. I år har vi hatt en økning på 8,4 prosent sammenlignet med i fjor, en økning som utgjør 25 millioner kroner, sier senterleder på kjøpesenteret Jekta, Laila Myrvang, til NRK.

Selskapet Nets registrerer kortbruken vår. Ifølge deres tall har vi nordmenn handlet med kort for nøyaktig 51,3 milliarder kroner mellom 1. desember og julaften, 2,5 milliarder mer enn samme tid i fjor og en økning på nesten åtte prosent. Så mye penger har vi aldri brukt i desember tidligere.

En ekstra søndag

– I fjor hadde vi én søndag mer enn for samme periode i år, noe som spiller inn på handelstallene. Men det likevel en stor økning, sier Stig-Arne Tjore i Nets til NRK.

De ulike kjøpesentrene i Troms kan melde om omtrent samme resultater som i fjor, bortsett fra Amfi Kanebogen i Harstad som har ei økning på rundt syv prosent, og altså Jekta med en økning på over åtte prosent.

– Vi har ligget over landsgjennomsnittet i hele år. Juletallene er ikke helt klare ennå, men også der vil vi vise at vi ligger høyere enn resten av landet, sier Myrvang.

Flere bruker kort

Nets har bare oversikt over korttransaksjonene vi gjennomfører, ikke hvor mye penger vi har brukt totalt i desember dersom man skal ta med kontantbetalinger.

Tallene til Nets viser også hvor mange korttransaksjoner som er gjennomført mellom 1. og 24. desember. Før jul gjennomførte de en undersøkelse som viste at ni av ti for det meste ville betale med kort i julestria.

Totalt ble det i denne perioden gjennomført 130 millioner korttransaksjoner, en økning på 10 prosent fra i fjor.

– Vi ser at stadig flere bruker kort også til mindre betalinger, sier Stig-Arne Tjore.