Hopp til innhold

Advarer mot gruveindustri i Norge

Den svenske journalisten Arne Müller har avdekket stor miljøfare ved svensk gruveindustri i en ny bok. Nå advarer han Norge.

Arne Müller

Den svenske SVT-journalisten Arne Müller har skrevet bok om ulempene ved gruveindustrien i Sverige.

Foto: Privat

I en ny bok advarer den svenske journalisten Arne Müller mot å tro det at det bare er positive effekter av gruveindustrien i Sverige.

I Norge vises det ofte til Sverige og Finland når det er snakk om satsning på gruveindustri.

Müller hevder flertallet av gruveprosjektene i Sverige har gitt negative konsekvenser, og mener Norge bør ta lærdom av det som har skjedd.

– Dessverre må man si at det er mer regelen enn unntaket at det finnes miljøproblemer i gruveprosjektene, sier Müller.

Fant feil i 8 av 13 gruver

Den svenske journalisten har fulgt gruveindustrien i Sverige i flere år gjennom sin jobb i Nordnytt-redaksjonen i Sveriges Television. Nylig ga han ut en bok om gruveindustriens baksider.

Av 13 gruveprosjekter han undersøkte fant han miljøbrudd i 8 av dem.

– Et eksempel, som viser at dette er noe som gjelder i dag, og her og nå, det er et prosjekt som startet i 2006 melom Storuman og Sorsele. Der gikk gruven konkurs etter to år, og det begynte å lekke store mengder ulike tungmetaller. Man forsøkte å starte på nytt, det kom en ny konkurs, og i dag regner man med at det vil koste mellom 100 og 200 millioner kroner å rydde opp. Det er penger som den svenske staten må betale, sier Müller.

Politiet anholder demonstrantene

Politiets fjerning av gruvedemonstrantene i Jokkmokk har foreløpig ikke stoppet aksjonene.

Foto: Henrik Blind

Økende motstand

Gruvedemonstrasjonene i Kallak utenfor Jokkmokk i Nord-Sverige den siste tiden mener Müller er en del av en voksende motstand mot naturinngrepene i Sverige. Han oppfordrer Norge til å lære av feilene i Sverige før det settes i gang storstilt gruveindustri i for eksempel Finnmark.

– Det man ser, er at mange av disse nye prosjektene startes av små selskap med lite kapital, og der det hele tiden finnes en drivkraft av å komme i gang fort. Det økonomiske presset gjør at det i blant tas snarveier, sier han.

Skal bli best

Generalsekretær Elisabeth Gammelsæter i bransjeforeningen Norsk Bergindustri svarer at miljøhensynet skal tas godt vare på om det blir startet opp nye gruveprosjekter i Norge.

– Det er viktig og riktig å være opptatt av miljø. Regjeringens nye mineralstrategi har som målsetting at vi skal bli blant verdens mest miljøvennlige gruvenæringer i Norge, sier hun.

Må betale opprydding selv

Elisabeth Gammelsæter

Generalsekretær Elisabeth Gammelsæter i Norsk Bergindustri.

Foto: Norsk Bergindustri

Episoder, slik det har vært i Sverige, hvor gruveselskaper har gått konkurs og staten må betale hundrevis av milioner i opprydding, mener hun ikke vil skje i Norge.

– Den norske mineralloven, som kom i 2009, stiller krav om å sette av økonomiske midler til opprydding mens du driver. Langsiktighet er en av norsk bergindustris kjerneverdier. Det er flere av våre selskaper som har hundre års horisont på det de driver med. Bergindustrien som sådan egner seg dårlig for Klondyke-tilstander. Man bør være både åpen, ansvarlig og langsiktig, sier hun.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark