Hopp til innhold

«Chuks» fikk avslag: – Jeg er skuffet og veldig lei meg

– Jeg fikk ikke sove da jeg mottok beskjeden, sier Chuksonyedika «Chuks» Agbakwue.

Chuks

Chuksonyedika «Chuks» Agbakwue forteller at det var en trist beskjed å få fra UNE.

Foto: NRK

I midten av mai ble den nigerianske asylsøkeren Chuksonyedika «Chuks» Agbakwue, som også er midtbanespiller på Skjervøy Fotballklubb, pågrepet hjemme i Tromsø og sendt til Trandum utlendingsinternat.

«Chuks» har bodd i Norge i drøyt fire år, og har stesønnen Oliver (10) og sønnen Emmanuel (2). Verken de eller kjæreste og venner fikk han ta farvel med før han dro. Saken opprørte mange i Troms.

Lagkameratene satte himmel og jord i bevegelse for å få ham hjem igjen, og noen dager senere var han tilbake i byen.

 Chuksonyedika Agbakwue og Emmanuel

Chuksonyedika «Chuks» Agbakwue og sønnen Emmanuel (2).

Foto: Privat

Avslag

«Chuks»s advokat Tor Reidar Klausen søkte deretter om å få avslaget på asylsøknaden omgjort, på bakgrunn av nye opplysninger. Onsdag kom beskjeden fra Utlendingsnemnda (UNE) om at det ikke var grunnlag for det.

Tor Reidar Klausen

«Chuks»s advokat Tor Reidar Klausen sier han er skuffet over avslaget fra UNE.

Foto: Privat bilde

– UNE har avvist begjæringen om omgjøring, så saken er slik den var da han ble sendt til Trandum, sier Klausen til NRK.

Advokaten sier at de hadde håpet at det ble tatt hensyn til anførslene som ble sendt inn for at «Chuks» skulle få oppholdstillatelse. Advokaten la til grunn at det av hensyn til barna var best at han ble i Norge, i tillegg til sterke menneskelige hensyn.

– Ikke minst fordi han frykter retur til hjemlandet. Vi er nå i en vurderingsfase for hva vi velger å gjøre, om vi vurderer rettslige skritt eller ikke, sier Klausen.

– Vi hadde et håp om at UNE skulle vurdere det annerledes enn de gjorde, sier han.

UNE sier i sitt avslag at de henviser til reglene om intern flukt, og mener han kan flytte til et annet sted i Nigeria og få beskyttelse der.

Ifølge flere av de mange vennene «Chuks» har i Norge flyktet 27-åringen til landet etter at den ytterliggående islamistiske terrorgruppen Boko Haram tok livet av store deler av familien hans i 2010.

Fikk ikke sove

«Chuks» har hatt noen tøffe dager etter at nyheten fra UNE kom.

– Jeg er skuffet og veldig lei meg. Jeg fikk ikke sove natt til i går da jeg mottok beskjeden. Men hva kan jeg gjøre, spør han retorisk.

– Jeg kommer til å klage igjen. Jeg forstår ikke hvorfor jeg fikk det svaret. Jeg kom til Norge for å få hjelp, men det får jeg ikke. Jeg vil fortsette å kjempe, jeg kan ikke gi opp, sier «Chuks» til NRK.

Han forteller at han har ingenting igjen i Nigeria. Verken familie, venner, penger eller sikkerhet.

– Jeg kommer til å bli drept om jeg reiser tilbake. Alle mine venner og hele familien min er drept. Jeg er en av få som overlevde, sier «Chuks».

Han sier han ikke angrer på at han kom til Norge i håp om et bedre liv, et liv uten krig og frykt.

– I Norge har jeg mange som bryr seg om meg. Jeg vil alltid huske folk herfra, og jeg har fått venner jeg kommer til å holde kontakten med resten av livet, uansett hva som skjer, sier «Chuks» til NRK.

Skjervøy IK

Lagbilde av Skjervøy IK før årets sesong. «Chuks» står i midten på bakerste rad.

Foto: Skjervøy IK

Tomme tanker

– Tankene blir egentlig ganske tom. Vi fikk beskjeden i går, og når vi fortalte det til laget var det egentlig Chuks som reagerer mest, forteller trener for tredjedivisjonslaget Skjervøy IK, Reidar Waage, til NRK.

– Vi ser en lagkompis og en god venn som synker sammen i et hjørne mens vi forteller resten av guttene hva som har skjedd og hva vi må forholde oss til, sier Waage.

Han forteller at de ikke vet hva som vil skje nå.

– Alle skal ta godt vare på han i tiden fremover. Det er ikke god stemning i vårt fotballag nå, det er det ikke, sier han.

Fotballaget ønsker å belyse hvorfor de mener det er helt feil at «Chuks» ikke får bli i landet.

– Å se hvordan folk blir behandlet i det norske samfunnet gjør meg stum. «Chuks» har ingen å reise til i Nigeria, sier Waage.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark