Normal

Enoksen:– Vi i styret stiller våre plasser til disposisjon

Ledelsen og styret i Troms Kraft tar selvkritikk etter kraftig refs.

Semming Semmingsen og Odd Roger Enoksen

Administrerende direktør i Troms Kraft, Semming Semmingsen, og styreleder, Odd Roger Enoksen på pressekonferansen torsdag.

Foto: Are Kristoffersen, NRK / NRK

Styreleder i Troms Kraft. Odd Roger Enoksen, og administrerende direktør Semming Semmingsen innkalte torsdag formiddag til pressekonferanse.

Bakgrunnen var at selskapet har blitt gransket, og tirsdag ble en rapport presentert som inneholdt svært sterk kritikk av selskapet.

Klokka 10 i dag var det møte mellom generalforsamlingen i selskapet og styret. Generalforsamlingen består av selskapets to eiere; Troms fylkeskommune (eier 60 prosent) og Tromsø kommune (eier 40 prosent).

På det møtet informerte styrelederen om at hele Troms Kraft stiller sine plasser til disposisjon.

– Vi stiller våre plasser til disposisjon. Men dagens styre blir sittende til et nytt blir valgt senere i høst. Vi ser det som viktig å holde ro, derfor gjør vi dette. Vi har ikke noe ønske om å gå gjennom flere slike runder. Da er det bedre at vi starter på nytt, sa Enoksen.

  • Se video:
    Odd Roger Enoksen om Troms Kraft.

    Styreleder i Troms Kraft, Odd Roger Enoksen, tok delvis selvkritikk på pressekonferansen.

– Handler ikke om mistillit

Styreleder og konsernsjef tok selvkritikk på vegne av selskapet.

– Dette er et uttrykk for at det er ingen andre enn det sittende styret som kan ta ansvar for den situasjonen vi nå er i. Vi tar ansvar for det som står i rapporten og for det som har skjedd. Først og fremst for det som har skjedd mens vi har hatt styringen, men vi må også ta ansvar for det som har skjedd tidligere. Slik er det når man er i et styre.

– Vi har fått fornyet tillit opptil flere ganger, så dette går ikke på mistillit. Det er viktig for selskapet å rydde litt, og komme oss videre.

– Vemodig å gi seg

Enoksen vil ikke svare på om han vil fortsette hvis han får spørsmål om det.

– Dette vil jeg ikke svare på akkurat nå. Men det er klart det er vemodig at jeg nå gir meg. Jeg er verken sliten eller fed up på det som skjer nå, for meg har det væt viktig å stå han av.

Enoksen sier han er glad for at arbeidet med rapporten ble gjort, og innrømmer at svake interne kontrollsystemer er blant årsakene til at selskapet har opplevd store tap.

– Vi har fått mye lærdom. Vi deler også en del av granskers konklusjoner. Det er ikke tvil om at det kunne vært avdekket på et mye tidligere tidspunkt. Kunne vært avdekket allerede i 2003–2004. Det er mange grunner til at det ble slik, blant annet svake interne kontrollsystemer, sa styreleder Odd Roger Enoksen.

– Ikke alt i rapporten var fakta

Men han var ikke enig i alt som stod i rapporten.

– På noen områder deler jeg ikke rapporten sine konklusjoner. Blant annet at han ga inntrykk av at han presenterte fakter, når det egentlig var vurderinger eller det vi kaller «dette vet vi i dag» Blant annet hvilken vei vi burde valgt ut av gjelden.

Og han fortsatte:

– Siden jeg kom inn i Troms Kraft i 2009 har vi brukt mer tid på å selge oss ut av gamle investeringer, enn å gi inn i nye. Vi har hatt fokus på kjernevirksomhet. Det er klart at Troms Kraft har fått et kraftig omdømmesvikt. Det blir en stor jobb for selskapet å rette dette opp igjen, men det er fullt mulig. Vi må se framover og bygge videre.

Administrerende direktør i Troms Kraft, Semming Semmingsen tok også til ordet på pressekonferansen.

– Troms Kraft er et selskap med mange dyktige folk, som på ingen måte danner bakteppet for det som rapporten viser.

Bakgrunn: