NRK Meny
Normal

– Vi fikk tillatelse fra kystvakten

Juan Manuel Hernandez som var med Jarle Andhøy på ekspedisjon i Antarktis, forteller at de fikk tillatelse fra kystvakten i Argentina.

Jarle Andhøy og Juan Manuel Hernandez

Jarle Andhøy og ekspedisjonsmedlem Juan Manuel Hernández med den argentinske tillatelsen de hevder ga Berserk rett til å seile i Antarktis.

Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / NTB Scanpix

Hernandez vitnet i straffesaken mot Jarle Andhøy i Nord-Troms tingrett torsdag. Andhøy er tiltalt for seiling sør for 60. breddegrad uten tillatelse fra Norsk Polarinstitutt.

Juan Manuel Hernandez var med på ekspedisjonen, og siden han er argentinsk og snakker spansk, var det naturlig at han fikk jobben med å skaffe de nødvendige tillatelser.

– Jeg snakket med flere agenter, og fikk beskjed om at jeg måtte kontakte kystvakten. (Prefectura Naval), fortalte Hernandez.

Etter en relativ lang prosess, fikk ekspedisjonen det Hernandez mente var det de trengte.

– Vi dro sørover i god tro, vi var sikre på at alt var i orden, sa vitnet.

Ikke rett myndighet

Påtalemyndigheten mener at ekspedisjonen ikke har søkt om tillatelse fra rett argentinsk myndighet, og at de derfor ikke har en gyldig tillatelse.

Det er det argentinske polarinstituttet som kan gi en slik tillatelse, og ikke kystvakten.

Jarle Andhøy avviser dette kategorisk.

– Vi har søkt hos den myndigheten som har ansvar for argentinsk territorialfarvann, og har fått tillatelse hos dem. Jeg skjønner ikke at Norge kan legge seg borti hvordan andre nasjoner organiserer sitt byråkrati, sier han.