Andhøy: – Nå kommer jeg til å kle av dem, og vise vår tillatelse, og sannheten

– Dette er ikke jus, det er politikk. Det er ingen andre verdensborgere som har vært anmeldt for ulovlig seilas i internasjonalt farvann, sier Jarle Andhøy, som står tiltalt i Nord-Troms tingrett.

Tiltalt i Nord-Troms tingrett

– Norge må løfte blikket og ikke la papirflyttere på Norsk Polarinstitutt få forvalte et regelverk som de ikke forstår og ser begrensninger av i egen traktat, sier Jarle Andhøy.

Onsdag starter den fjerde rettsrunden mot Andhøy i Nord-Troms tingrett. Også denne gangen har Norsk Polarinstitutt anmeldt han for ikke å ha søkt om tillatelse og ordnet forsikring før en seilas sør for 60. breddegrad i Antarktis.

Nytt i denne saken, i forhold til de foregående, er derimot at Andhøy mener han har tillatelse – en argentinsk en. Han erkjente seg ikke skyldig da retten var satt.

Tidligere har det vært en dyp tragedie. Nå handler det om å vise hvordan polarinstituttet farer med usannheter og aktiv villedning av folk. Nå kommer jeg til å kle av dem, og vise vår tillatelse, og sannheten, sier Andhøy.

I 2011 forsvant seilbåten «Berserk» i Sørishavet, med tre av besetningen på fem. Kaptein Jarle Andhøy (34) og Samuel Massie (18) befant seg da i land på det antarktiske kontinentet.

– Vært i kontakt med Russland

– Det blir spennende å se hvordan Norge tar stilling til en annen stats tillatelse til å ferdes i Sørishavet, sier Andhøy.

Han mener Norge må heve blikket og se på andre stater, og fundamentet i antarktistraktaten – som gir alle stater og alle borgere rett til å ferdes i internasjonalt farvann unntatt Antarktis.

– Jeg mener dette er et russisk anliggende. Vi har vært i kontakt med russiske myndigheter, og der er det et helt annet og mye mer fornuftig klima enn det er i Norge, sier han.

– Men Norge har mast i tre rettsrunder om at vi ikke har tillatelse til å seile i internasjonalt farvann. Vel, i dag skal jeg vise tillatelsen, så får vi se hva nytt de finner på for å lage rabalder nede i Antarktis. Det er de som lager bråk, ikke omvendt, sier Andhøy.

– Forsøkt å få papirer i orden

Forsvarer Brynjar Østgård er spent på hva retten kommer fram til.

– Nå har Andhøy vært tiltalt i flere rettsrunder og ikke hatt nødvendige papirer. Denne gangen har han forsøkt å få papirene i orden. Det mener vi å ha dokumentasjon på, så får vi se hvordan dette går, sier Østgård.

For påtalemyndigheten er det ingenting som skiller siste Berserk-ekspedisjonen fra de to foregående.

– Det blir de samme juridiske spørsmålene som sist. Det er skjerpende at Andøy er dømt for samme forhold to ganger tidligere, og derfor er det ikke lagt ned påstand om bot denne gangen, sier aktor Trude Kvanli.