– Såvidt vi klarte å padle fra isbjørnen

Tre padlere så isbjørn i hvitøyet 40 ganger på sin eventyrferd med kajakk i Arktis.

Den 5. september kom tre padlere til land i Longyearbyen. Som de første noensinne hadde norske Per Gustav Porsanger (39), Newzealandske Tara Mulvany (25) og Jaime Sharp (33) padlet rundt Spitsbergen, Nordaustlandet, Barentsøya og Edgeøya.

Fulgte etter i ti minutter

De tre fikk opplevde mye av Svalbards dyreliv. Sel, hvithval, vågehval, finnhval, hvalrosser og ikke minst isbjørner. Sistnevnte ble noen ganger meget nærgående.

– Vi traff isbjørn om lag 40 ganger på turen, sier Per Gustav Porsanger til NRK.

Møte med hvalross

Svalbards dyreliv er rikt. Her et møte med hvalross - et dyr som kan være farlig.

Foto: Jaime Sharp

Han forteller om flere noen spektakulære opplevelser.

Det var Svalbardposten som omtalte kajakkturen først.

I Hartogbukta, midtveis langs brefronten til Austfonna på Nordaustlandet, fikk han plutselig se noe i vannet foran kajakken.

– Da jeg så at det var en isbjørn, tok jeg fram fotoapparatet. Men så skjønte jeg at bjørnen var ute etter meg, og oss. Vi padlet så fort vi kunne, men toppfarten til en isbjørn er omtrent farten man klarer å holde i en kajakk. Bjørnen fulgte etter oss i om lag ti minutter, før den heldigvis ga opp jakten og klatret opp på et isflak.

Vurderte å skyte

Padlerne hadde dagsetapper på 10–12 timer, og netter med skift på to timer isbjørnvakt.

– Ved Isispynten, utenfor Austfonna, måtte vi skremme vekk seks nærgående isbjørner. Da de to siste kom, var det tykk skodde. Den ene hannbjørnen brukte vi 13 rifleskudd og seks knallskudd for å få skremt bort, forteller Porsanger.

Tre padlet i Arktis i 71 dager

Padlerne oppholdt seg i isødet i 71 dager. Jaime Sharp (tv), Tara Mulvany og Per Gustav Porsanger (th).

Foto: Jaime Sharp

– Det var like før vi måtte skyte, men det var siste utvei og heldigvis slapp vi det

Per Gustav Porsanger og hans turvenner fra New Zealand var heldige med kun 22 dager landligge på grunn av dårlig vær, eller dårlige isforhold de 71 dagene turen varte.