Hopp til innhold

Forskere: – grunn til bekymring for isbjørnene på Svalbard

Antall isfrie døgn har økt dramatisk i svalbardområdene de siste årene på grunn av varmere klima. Fagfolk forventer en nedgang i antall isbjørn framover.

– Vi er bekymret, endringene i isdekket er så rask og så stor i enkelte områder rundt Barentshavet at det påvirker isbjørnen negativt, sier seniorrådgiver i Norsk Polarinstitutt, Dag Vongraven.

Dag Vongraven

Seniorrådgiver i Norsk Polarinstitutt, Dag Vongraven.

Foto: Jørn Inge Johansen / NRK

Det sterke bildet av en tynn og våt isbjørn har blitt delt mange ganger på Facebook rundt omkring i verden, og blitt presentert som et sannhetsvitne om klimaendringene sine effekter på isen.

Bildet har skapt reaksjoner, men isbjørnforskerne som har vært rundt Svalbard den siste måneden mener situasjonen ikke er så dramatisk – enda.

Isbjørnen kan klare seg lenge uten mat, helt opp mot et halvt år. Men det er grenser for hvor lenge den kan gå uten, forteller Vongraven.

– Havisen er isbjørnens hovedleveområde. Det er der den forflytter seg, parer seg og finner maten sin. Og flerårsisen, der isbjørnen lager hi, den er nesten borte i store områder i Arktis, sier han.

Vil bli færre isbjørn

Jon Aars

isbjørnforsker Jon Aars ved Norsk Polarinstitutt.

Foto: Jørn Inge Johansen / NRK

Vongraven har sammen med flere andre isbjørnforskere foretatt isbjørntelling på norsk side av Svalbard. Foreløpig kan ikke forskerne si noe om resultatet av tellingen, men isbjørnforsker Jon Aars forteller at de så mange bjørn.

– Vi så over 150 voksne isbjørner og de var i snitt i veldig godt hold, sier Aars.

Men klimaendringene skaper bekymring, sier forskerne. Hvis vi ikke klarer å redusere klimagassutslippene vil oppvarmingen fortsette, og da vil det bli mye varmere enn det noen gang har vært før, sier Vongraven.

– På kort og mellomlang sikt tror jeg det vil bli mindre isbjørn, den vil ikke forsvinne på lang tid enda, det tror jeg ikke.

Håper på drahjelp fra Paris

Andreas Benjamin Schei

Rådgiver i Miljødirektoratet, Andreas Benjamin Schei.

Foto: Jørn Inge Johansen / NRK

Nå håpes det på at klimatoppmøtet i Paris kan gi håp for isbjørnene i årene framover.

– Vi håper at det kommer på plass framskritt i de internasjonale klimaforhandlingene allerede i år. Vi må feste vår lit til at flere og flere innser at det er viktig, sier rådgiver i Miljødirektoratet, Andreas Benjamin Schei.

Se hvordan det går med isbjørnene på Svalbard:

Tilstandsrapport om isbjørnene på Svalbard.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark