NRK Meny
Normal

– Ønsket å skape endringer ved å fortelle vår historie

Både far og sønn Aaslid har fått mange henvendelser etter at historien om Evens cellegiftoverdose ble kjent. – Det har vært tøft å dele historien, men også nødvendig.

Even Aaslid og fotballen

Even er nå 16 år, frisk fra kreften og fast bestemt på at skadene fra cellegiftoverdosen ikke skal få hindre ham i noe.

Foto: Marit Garfjeld / NRK

– Jeg våknet i dag tidlig med at jeg hadde rundt 20 varsler om at jeg var blitt tagget i innlegg på Facebook, og alle innleggene handlet om historien min, sier Even Aaslid.

16-åringen fra Trofors i Nordland ble på skolen tirsdag bare omtalt som «kjendisen». Mandag fikk mange hundre tusen nordmenn høre og lese den dramatiske historien om kampen for å redde livet hans.

Even Aaslid

Cellegift skulle gjøre Even frisk. Men en alvorlig feil ble starten på en intens kamp for å redde ham fra døden.

For to år siden var Even innlagt ved Universitetssykehuset Nord-Norge i Tromsø. Han hadde blodkreft, og skulle få cellegift for å bli frisk. Men dosen ble blandet feil, og han fikk en dødelig mengde cellegift.

Med det startet en intens kamp for å redde Even.

– Har fått konsekvenser

Evens far, Sven Erik Aaslid, sier det har vært krevende å stå fram. Likevel ønsket de det, både for å få fokusert på hvor vanskelig det er for foreldre å skulle godta et tilbud om pasienterstatning før man vet fullt ut hvilke skader sønnen har fått.

Så langt er det kjent at han har fått dysleksi, i tillegg til problemer med korttidshukommelsen. Men nevrologiske skader kan vise seg etter lang tid.

– Det har vært veldig tøft, men samtidig okay. Men jeg ville belyse dette og forholdene rundt sykehusapoteket, og samtidig fortelle hvor flink UNN var oppi alt.

Sven Erik Aaslid

Evens far, Sven Erik Aaslid, sier at det har vært krevende å stå frem. Men samtidig fint.

Foto: Marit Garfjeld / NRK

I ettertid er Sven Erik glad for at saken har skapt endringer i systemet ved sykehusapoteket der feilen ble begått.

– Nå har jeg forstått at ting har fått konsekvenser og ting er lagt om ved sykehusapoteket. Nødvendige rutiner har kommet på plass og det var det som var viktig med å fortelle historien.

Takker for all oppmerksomheten

Det siste halve døgnet har som nevnt både Sven Erik og Even fått mange tilbakemeldinger fra folk som har lest saken. Even har vært på skolen, og der har saken fått oppmerksomhet både fra lærere og elever.

Men selvsagt har det også haglet inn med meldinger via sosiale medier, sier Even.

– Mange har delt saken på Facebook, jeg har fått en del reaksjoner på Snapchat, privatmeldinger på Facebook om at folk er glad for at det går bra med meg. Det har bare vært koselige tilbakemeldinger.

Både kjente og ukjente har blitt engasjert av fortellingen om kjeden av hendelser som bidro til å redde Even. 16-åringen er glad for at folk lar seg bevege.

– Jeg vil si takk til dem som bryr seg, for dem trenger jo ikke bry seg om meg og min historie. At de faktisk gjør det er ganske trivelig, sier Even.