– OL på hjemmebane har vært en drøm

Kometen Magnus Carlsen har landa. Nå ser han fram til å prestere på topp under sjakk-OL i Tromsø som begynner fredag.

Det meste begynner nå å falle på plass før sjakk OL åpner i Tromsø i morra. Den mange har ventet på er selvfølgelig regjerende verdensmester. Magnus Carlsen. Et stort oppbud var tilstede da han landet på Tromsø lufthavn i ettermiddag.

- Dette er jo et arrangement som er kjempestort, og å ha OL på hjemmebane har vært en drøm lenge, egentlig helt siden vi hørte om planene for det, sier Magnus Carlsen.

– Vi gleder oss veldig til han kommer, han er jo regjerende verdensmester og spilleren på førstebordet til det norske landslaget, forteller Børge Robertsen, direktør for årets sjakk-OL i Tromsø.

For kort tid siden vant Magnus Carlsen VM. Torsdag ettermiddag landet han i Tromsø for å gjøre sitt ytterste i sjakk-OL, noe han har sett fram til lenge.

– Det blir kjempegøy å spille i Norge. Dette er jo et arrangement som er kjempestort, og å ha OL på hjemmebane har vært en drøm lenge,egentlig helt siden vi hørte om planene for det, sier Carlsen.

Lader opp i fjellet

Carlsen har spilt i Tromsø tidligere, men da presterte ikke Carlsen på sitt beste, ifølge han selv. Nå håper han å rette opp i det.

For å lade opp til viktige sjakkamper pleier Carlsen og ta med resten av familien for å gå turer i fjellet.

– Det blir forhåpentligvis noen fjellturer, så lenge været tillater det. Og det ser jo fint ut nå, sier Carlsen.

Fredag blir det åpningsseremoni. Og forventningnen til årets OL er mange, både til seg selv og landslaget.

- Jeg håper alle på det norske laget kan presterer på topp. Selv skal jeg først og fremst gjøre de tingene jeg pleier å gjøre, som fungerer rimelig godt. I den grad jeg kan hjelpe lagkameratene mine, så gjør jeg jo også det.

– Glad alle får delta

– I tillegg blir det jo også teoretiske forberedelser, å øve på spillåpninger og psykologiske ting. Og så må vi klare å bygge hverandre opp så godt vi kan.

Diskusjon mellom arrangørene og FIDE har preget forberedelsene til årets OL. Noen nasjoner ble u utgangspunktet nektet å komme, men etter runder med diskusjoner de nå fått lov.

– Jeg syntes det er flott at så mange nasjoner som mulig får lov til å delta her. Det gjør arrangement ekstra bra med mange deltakere. Og når vi kommer i gang tror jeg tidligere problemer glemmes.

– Blir ikke vakkert

Samtidig som OL, vil presidentvalget til det internasjonale sjakkforbundet holdes i Tromsø. Nåværende president Kirsan Iljumzjinov stiller til gjenvalg, en mann med mange kontakter. Carlsens gamle russiske sjakktrener, Garry Kasparov, stiller også sitt kandidatur.

Carlsen er selvsagt spent på det også.

- Det blir spennende, ikke vakkert sannsynligvis, men jeg har naturligvis fokus på det sportslige.