NRK Meny
Normal

– Kan få lyst til å betro seg

STOCKHOLM: – Det kan dukke opp et behov hos gjerningsmannen til å betro seg, for å lette på trykket og regulere sine egne følelser.

Branntomt, Sjøvegan

Branntomta der Marie-Louise Bendiktsen ble funnet drept i Salangen.

Foto: Bjørnbakk, Jan-Morten / SCANPIX

Det sier professor og psykolog Sven Åke Christianson ved Universitetet i Stockholm. Han er en av Sveriges ledende eksperter på menneskenes minnefunksjon, forbrytelser og trauma.

Christianson kjenner ikke til drapssaken på Sjøvegan, og uttaler seg derfor på generelt grunnlag.

– Alt avhenger av hvordan og hvorfor drapet skjedde, om gjerningsmannen kjente offeret, eller om det var helt tilfeldig. Dersom det var et planlagt drap, må det skje noe veldig spesielt dersom han skal tilstå. Lysten til å betro seg øker ikke med årene. Men dersom dette ikke var en planlagt hendelse, kan det hende gjerningsmannen – for å regulere sine egne følelser – kan få et behov for å fortelle hva han har gjort, sier Christianson.

Louise-Marie Bendiktsen ble funnet drept i brannruinene av sitt eget hjem i Salangen 15. juli 1998.

Hun var drept med flere knivstikk og var trolig også utsatt for et seksuelt overgrep.

Drapssaken har blitt henlagt og gjenopptatt flere ganger, senest i 2009.

Én ting som i hvert fall er sikkert, er at en person som har begått et så brutalt drap, aldri vil glemme hva han har gjort.

– Uansett om det har vært en konflikt, skal du gå over mange grenser før du tar en annen persons liv. Drapsmannen vil aldri glemme, men kan skyve minnene fra seg på ulike måter. Det kan for eksempel være med alkohol, sier professoren.