Hopp til innhold

– Jeg vasset i døde måser på stranda

Naturfotograf og professor Audun Rikardsen fant hundrevis av døde måser på en strand på Kvaløya i Tromsø i helga.

Hundrevis av døde måser i fjæra

Rikardsen tror fuglene har druknet i en snurpenot fra en av sildebåtene på fjorden. Måsene flyr ofte inn i nota når den dras inn og drukner.

Foto: Audun Rikardsen

Rikardsen var på vei ut med båten i uværet lørdag da han først ble oppmerksom på at det fløt masse døde måser i havet. Da han kom til land gikk Rikardsen til stranden og det som møtte han var ikke noe hyggelig syn.

– Jeg vasset plutselig i døde måser på stranda.

Audun Rikardsen, naturfotograf og professor

Søndag tok han turen tilbake til stranda og telte da 350 døde fugler, ifølge iTromsø som omtalte saken først.

– Det var flere i går, vinden har snudd og det har blåst ut en del. Jeg har også sett at det ligger mer fugler på andre strender i nærheten. Sannsynligvis dreier det seg om over 1000 fugler til sammen.

Fant hundrevis av døde måser i fjæra

Audun Rikardsen delte bilder av alle de døde måsene på sin Facebook-side, og har fått mange reaksjoner.

Foto: Audun Rikardsen

– Et paradoks

Rikardsen forteller at det er trist, men at det ikke er noe nytt fenomen. Selv har han sett dette hver vinter og han er også ganske sikker på årsaken.

– Det var en del fiskeriaktivitet i fjorden i går og sterk pålandsvind. Veldig mange av måsene er så tøffe at de går rett inn i sildenota på fiskebåtene for å få seg et gratismåltid.

Han forklarer at det da kan skje to ting.

– Spesielt når det er dårlig vær er det mange av fuglene som blir blåst inn under nota, og da drukner de rett og slett. Det andre er de får på seg mye av oljen som dannes av silda. De mister den isolerende effekten, trekker inn vann og så fryser de i hjel, hvis de ikke drukner.

Prosjektleder Audun Rikardsen, Universitetet i Tromsø.

Audun Rikardsen forteller at både måse og ørn kommer til å spise opp fuglene som ligger døde på stranda.

Foto: Bent Lindsetmo / NRK

Naturfotografen og professoren kaller det hele et paradoks.

– På den ene siden er det bra fordi måsene er her på grunn av de mange fiskebåtene og sildeeventyret vi opplever nå. De får mye mat som gjør at de berger seg gjennom vinteren. Samtidig er det en farefull aktivitet som gjør at mange av fuglene mister livet.

Forskere skal se på det

Audun Rikardsen tror vi må regne med at det dør noen tusen fugler hvert år på grunn av dette. Han er redd for at det kan være kritisk for måsebestanden som har hatt en sterk tilbakegang de siste årene.

– Det skjer mer fordi fiskeriet er så nært kysten nå. Fiskerne gjør ikke noe galt, de har sin legitime plikt til å fiske her. Skal det gjøres noe er det myndighetene som må gripe inn, noe jeg mener burde skje siden det er så omfattende.

Rikardsen har tatt vare på en del av fuglene som forskere skal se nærmere på.

– Dette er muligens et problem som vi må undersøke nærmere. UiT vil ta vare på prøvene og finne ut hva som skal gjøres videre, sier professor ved UiT, Rob Barret til iTromsø.