Disse bildene ga Audun naturfotografenes Oscar

– At lille jeg vinner noe så stort er helt utrolig, sier Audun Rikardsen som nylig vant en av de største prisene innen naturfoto.

Audun Rikardsen

Audun Rikardsen på prisutdelingen i London tirsdag. – Dette har vært utrolig gøy, sier Rikardsen til NRK etter utdelingen.

Foto: Helga Bones / NRK

13. oktober var de fremste naturfotografene i verden samlet i London under Wildlife photographer awards. Blant dem var professor og naturfotograf Audun Rikardsen, opprinnelig fra Steigen i Nordland, men bosatt i Tromsø.

– Dette er en bekreftelse på at all jobben man har gjort ligger i verdensklasse, sier Rikardsen til NRK etter prisutdelingen.

Han stakk like godt av med prisen for beste portefølje.

– Dette gir meg motivasjon til å fortsette å holde på i timevis, dagevis, månedsvis eller i flere år med å få gode bilder, sier Rikardsen.

Se TV-reportasje fra London:

Fotopris til Audun Rikardsen

– Alle drømmer om det

– Det finnes ikke noe større. Det er noe alle drømmer om, det er naturfotografenes Oscar. Porteføljen er kanskje den gjeveste og vanskeligste av alle kategoriene, her er det bare en vinner og denne prisen er det oftest fotografer fra National Geographics eller BBC som stikker av med. At lille jeg vinner noe så stort er helt utrolig, sier Rikardsen, som også tidligere har vunnet flere nasjonale og internasjonale priser for sine bilder tidligere.

Lokale bilder

For å vinne porteføljeprisen må fotografene sende inn minimum seks bilder. Disse bildene vurderes av en jury, blant over 40.000 innsendte bilder.

– Jeg hadde håpet, men egentlig ikke trodd at jeg skulle bli invitert hit, sier Rikardsen.

– Jeg valgte ut bildene mine med omhu. For det første ville jeg at de skulle være lokalt forankret, så alle er tatt enten utfor Tromsø eller i Steigen. I tillegg har de alle tilknytning til vannflaten. Det er dyr som på hver sin måte er helt avhengig av å leve nært eller ved vannflaten, som av og til krysser den lille millimeteren som skiller to så helt forskjellige verdener, sier Rikardsen, som til daglig er professor i arktisk og marin biologi ved UiT – Norges arktiske universitet i Tromsø.

Kjøpe utstyr

Premien for den beste porteføljen er på nesten 100 000 kroner.

– Jeg har ikke tenkt på hva pengene skal brukes til. Mest sannsynlig nytt fotoutstyr. Men bare det å vinne denne prisen er utrolig stort. Det er en fantastisk motivasjon. Samtidig er jeg veldig ydmyk når jeg ser hvilke andre fotografer jeg er i konkurranse med, sier Rikardsen.

– Så du vurderer ikke å satse på foto på heltid?

– Jeg har vurdert det, men jeg tror jeg vil miste en del av motivasjonen, lekenheten og kreativiteten min da. Jeg tror både jobben og fotograferingen tjener på at jeg fortsetter med begge to, sier Rikardsen, som blant annet bruker bildene sine i undervisningen.

Walrus in midnight sun (WPY 2015)

Dette bildet har fått navnet «Walrus in midnight sun», og ble plukket ut til å vurderes til publikumsprisen. Hvalrossen Kompis ble god venn med Rikardsen da Kompis lå ei strand utenfor Tromsø.

Foto: Audun Rikardsen

Hvalrossen Kompis

Fotografen fikk også et av sine bilder inn som kandidat for publikumsprisen hvor alle skal kunne stemme på det bildet de liker best – etter prisutdelingen tirsdag.

Blant som ble plukket ut er av hvalrossen Kompis, og har fått navnet «Walrus in midnight sun» eller «Hvalross i midnattssol».

Bildet er fra i fjor sommer da Rikardsen i perioder nesten levde og sov sammen med en hvalrossen, som hadde funnet seg til rette på en øy utenfor Tromsø.

– Det er jo selvfølgelig hyggelig om folk vil stemme på bildet mitt, men de bør jo helst stemme på det de selv syns er best, sier Rikardsen til NRK.

Se Kompis og Audun Rikardsen på stranda i Tromsø:

Ut i naturens årlige festkveld, denne gang fra Saltfjellet-Svartisen nasjonalpark i Nordland med kåring av de beste seervideoene. Det blir spektakulære grotter, marmorslott og isbreer, og rørende vennskap mellom en professor og en vill hvalross, og mellom en rødrev og en hund. Programledere er Rune Gokstad og Kari Toft.