NRK Meny
Normal

– Hver dag ser jeg meg over skulderen, i frykt for fysisk vold

Hun kjemper for homofiles rettigheter i Murmansk. Men av myndighetene i Russland stemples psykologen Valentina som agent for fremmede makter.

Maksimum

Organisasjonen Maksimum, som Valentina jobber for, har blitt tvunget til å gå under jorden. Derfor kan vi heller ikke skrive etternavnet hennes eller bruke identifiserende bilde av henne i artikkelen.

Foto: Privat

– Hver dag ser jeg meg over skulderen. Vi må være veldig forsiktig, for når vi er ute har vi en sjanse for å bli et offer for fysisk vold, sier Valentina til NRK.

34-åringen har i flere år jobbet for homofiles rettigheter og levekår i Murmansk i Russland. Hun er på besøk i Tromsø i anledning Tromsø Arctic Pride.

Den russiske psykologen ber om at etternavnet holdes hemmelig, for å jobbe med homoseksuelles rettigheter i Russland er ikke det enkleste. Trusler er dagligdags for Valentina og organisasjonen hun jobber for.

– Bare i fjor ble vi utsatt for fire angrep på åpen gate, og vi opplevde at kontoret vårt ble gasset. Politiet sier ingenting ulovlig har skjedd – at folk bare uttrykker meningen sin, forteller hun.

Organisasjonen kalles Maksimum og har siden 2007 jobbet med skeive rettigheter i Murmansk-regionen. De har tilbudt advokathjelp og psykologhjelp, samt jobbet med å forebygge hiv.

Støtte til russland

Det er små ting som kan bidra, sier Ole-Marius Johnsen. Som å vise sin støtte ved å skrive en beskjed på hånden sin og legge det ut på facebooksiden til Maksimum.

Foto: Privat

Tvunget under jorden

Men i februar ble Maksimum tvunget under jorden. Årsaken er en ny lov, signert president Putin. Russiske organisasjoner som mottar støtte fra utlandet blir av myndighetene stemplet som utenlandske agenter. Maksimum fikk en bot på 40.000 kroner.

– Vi har ikke gjort noe galt. Vi er bare russiske borgere som gjør en innsats for andre russiske borgere. Nå jobber Maksimum som et uformelt nettverk, men dessverre kan vi ikke gjøre like mye som tidligere, forteller Valentina.

– Nå kan vi bare gi vår støtte med ord, det er alt.

Å være homofil i Russland blir stadig vanskeligere. Amnesty og Human Rights Watch rapporterer om gjentatte tilfeller av trakassering, vold og drap. Støtte fra blant annet Norge er derfor uvurderlig, sier Valentina.

– Hvis dine naboer sier at du er ok og at vi er med deg, vil det gi oss energi til å jobbe videre og til å leve, sier hun.

Ole-Marius Johnsen med homo-flagg utenfor rådhuset

– Det er viktig å spre informasjon om situasjonen i Russland, og tenke over hva vi kan gjøre for at de får det bedre, sier leder for Landsforeningen for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner i Troms, Ole Marius Johnsen.

Foto: Kaja Staude Mikalsen / NRK

– Ønsker å hjelpe dem

Leder for Landsforeningen for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner i Troms, Ole Marius Johnsen, synes Valentina og organisasjonen er sterke som setter sin personlige helse på spill gjennom jobben de gjør.

– Norge hadde for 50–60 år siden et lovverk som sa at det var forbudt å være homofil, men det gjaldt menn. Kvinner hadde visstnok ikke seksualitet på den tiden. Men det de opplever i Russland er mye verre, sier Johnsen.

Han forklarer at befolkningen i Russland faktisk tror det er homofile som er skyld i budsjettunderskudd og all vold i landet. Det er det de får fortalt fra myndighetene.

– Jeg har fortalt Valentina at Norge har jobbet målrettet i flere tiår for å bedre situasjonen for homofile. Jeg forsøker å gi henne motivasjon, og fortalt at vi ønsker å hjelpe dem til å få det bedre i Russland, sier Johnsen.