Hopp til innhold

– En ufarlig behandling kan ha gitt meg en livsødeleggende sykdom

En kvinne som fikk Botox-behandling ved Universitetssykehuset Nord-Norge for kramper i en muskel er sjokkert over beskjeden om at hun kan være smittet av hiv eller hepatitt.

JJ-BOTOX Howard Sobel, attending dermatologist and dermatologic surgeon at Lenox Hill Hospital in New York, demonstrates how botox or other anti-wrinkle medicines are applied via syringe to a patient at his office in New York

UNN tilbyr Botox for medisinsk behandling.

Foto: MIKE SEGAR / Reuters

Gjorde feil under Botox-behandling – kan ha utsatt 188 pasienter for hiv

Fordi sprøytene som ble brukt ved Botox-injeksjoner ved UNN i Tromsø ikke ble byttet ut mellom hver pasient, risikerer 188 pasienter å være smittet av hiv, hepatitt B eller C.

– Risikoen av Botox-behandling blir sagt til å være null. Jeg fikk beskjed om at det ikke var fare for bivirkninger eller senskader. Men plutselig får jeg et brev om at du kan ha blitt smittet av disse sykdommene. Jeg er mildt sagt sjokket, sier kvinnen som ønsker å være anonym.

Botox er en nervegift som i dag gi mot ca. 120 ulike indikasjoner, blant annet i behandling av muskelspasmer, slag og unormal svetteproduksjon. For behandling mot migrene settes botox i muskulatur nær hodet.

Kvinnen fikk Botox-injeksjoner på grunn av kramper i en muskel, og fikk senest behandling februar i år.

– Jeg har selv erfaring innen skolemedisin, og vet at det er ingen som blir frisk av disse sykdommene. Har du fått det, så er du syk på livstid og avhengig av medisiner.

– Har så uendelig mange konsekvenser

Sladdet brev UNN om Botox-tabbe

Her er brevet som er sendt ut til pasientene som kan være smittet.

Foto: Privat

Hun reagerer på ordlyden i brevet fra UNN, som hun mener er for lettvint.

– Det føles som de sier: Du kan ta det med ro, for det finnes behandling.

I brevet som er sendt ut til 188 pasienter står det blant annet at det finnes behandling for både hepatitt B, C og hiv. Og at de vurderer risikoen for smitte som svært liten.

– Det har aldri vært meningen å gjøre dette lettvint fra vår side. Vi er opptatt av å henvise pasientene til mer og fyldig informasjon, som også blir nevnt i brevet, sier kommunikasjonssjef ved UNN, Hilde Pettersen.

– Vi har jobbet mye med brevene

I brevet står det: «Det finnes tilgjengelig informasjon om hepatitt B, C og hiv som er velegnet for pasienter på nettsiden til www.helsenorge.no». Pasientene får også et telefonnummer de kan ringe hvis de har spørsmål.

Hilde Pettersen

Kommunikasjonssjef ved UNN, Hilde Pettersen.

Foto: Kent-Einar Myreng / NRK

– Hvis hun opplever at ordlyden ble for lettvint, så kan vi ikke gjøre noe annet enn å beklage. Vi har jobbet mye med brevene, nettopp for å tenke nøye gjennom hva vi skrev, sier Pettersen til NRK.

Kvinnen som har fått Botox-behandling forklarer til NRK at hun blir helt perpleks over at en ufarlig behandling kan ha gitt det hun er klar på er en livsødeleggende sykdom.

– Det har så uendelig mange konsekvenser.

– Ubehagelig melding å få

En mann som NRK har vært i kontakt med, har i likhet med kvinnen fått medisinsk Botox-behandling på UNN de siste årene. Han fikk tirsdag brev fra sykehuset om den mulige smitten.

– Dette var en ubehagelig melding å få. Jeg fikk litt sjokk der og da. Men jeg satser på at det går bra. Jeg føler meg jo frisk, sier mannen som ønsker å være anonym.

UNN tilbyr nå testing for mulig smitte til alle pasienter som har mottatt behandling fra 2009 til 2015.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark