NRK Meny
Normal

– Dette er årets viktigste dag. Og kanskje så viktig som aldri før

Mandag var det grå skyer over 1. mai-arrangementet, men de grå skyene har lenge hengt over arrangøren. Nå tror både LO-lederen i Tromsø og ordføreren at foreningen vil reise seg igjen.

1. mai tog tromsø

Mange hadde møtt opp til årets 1. mai-tog i Tromsø.

Foto: Eirik Hind Sveen / NRK

– Dette er årets viktigste dag. Og kanskje så viktig som aldri før. Vi er i en tid hvor vi ser store endringer i arbeidslivet, så trenger vi å markere at vi ønsker oss en ny regjering som har arbeid til alle som jobb nummer én, sier ordfører Kristin Røymo (Ap) i Tromsø.

Svært mange hadde møtt opp til årets 1. mai-tog i Tromsø, til tross for dårlig vær. Blant mange ulike paroler, var både arbeidersaker og sympatisaker representert.

– Dette er jo arbeidernes dag. I årets tog i Tromsø er det to paroler som samler folk, og det er parolen om oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja, og parolen om et fritt Palestina. Og det sier noe om engasjementet i Tromsø, sier Røymo.

– Siden man har så mange andre kampsaker – har arbeiderne fått det for godt i 2017?

– Nei, akkurat nå stor vi jo ovenfor viktige spørsmål. Hva skal vi leve av i Norge og i Nord-Norge? For oss har fisken vært viktig i mange tusen år, den er det fortsatt og kommer kanskje til å bli enda viktigere i årene som kommer.

Mørke skyer også over LO i Tromsø

guttormsen

Styreleder Kim Guttormsen i LO Tromsø.

Foto: Eirik Hind Sveen / NRK

Mandag hang det grå skyer over Tromsø, men den siste tiden har det vært vel så grå skyer over LO i Tromsø. Arrangøren av 1. mai-arrangementet har vært preget av en leder som har trukket seg med øyeblikkelig virkning, og store pengesummer som ikke kunne redegjøres for.

Lederen som trakk seg har betalt tilbake pengene, men LO Tromsø har fått mye kritikk for mangelfulle regnskaper. Kim Guttormsen tok nylig over roret som styreleder i LO i Tromsø.

– Er det tøft å ta over LO i denne situasjonen?

– Jeg vil egentlig ikke gå inn på det. I dag er det arbeidernes dag, og hva som skjer internt i LO skal vi ta når den tid kommer. Jeg har et godt styre med meg, og vi jobber utrolig godt. Så det kommer til å bli bra.

Han sier de skal begynne å se på organisasjonen. Den siste tiden har det vært 1. mai-markeringen som har stått i fokus.

– Så skal styret sammen finne de gode løsningene for LO i Tromsø.

Ordføreren er heller ikke bekymret for at LO vil løfte seg igjen.

– Jeg tror at LO i Tromsø og alle de organisasjonene som er en del av LO-familien kommer til å være sterke i årene som kommer, det er jeg ikke i tvil om, sier Kristin Røymo.