– Bjørnen har røsket av panelet vårt

Ny hytte utsatt for «bjørnebrekk». Denne gangen nøyde bamsen seg med tørrmat og vaskepulver.

Bjørneinnbrudd

Voldsomme krefter har vært i sving når bjørnen har banet seg vei inn i den rundt åtte kvadratmeter store hytta.

Foto: Simen Hamborg Amundsen

Unni Hamborg

Unni Hamborg, hytteeier.

Foto: Privat

– Heldigvis var vi ikke i hytta da bjørnen brøt seg inn. Jeg tenker med gru hva som kunne ha skjedd da, sier Unni Hamborg fra Kirkenes til NRK.

Søndag oppdaget noen reingjetere at hytta i Jarfjord i Sør-Varanger hadde fått et stort hull i veggen. På veggene var det tydelige kloremerker.

– De varslet oss at bjørnen hadde røsket av panelet og etterlatt seg et stort hull. Døra inn til selve hytta var røsket av hengslene.

Inne i den rundt åtte kvadratmeter store hytta fikk innboet hard medfart. Det samme fikk matlageret.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

– Mat og vaskepulver lå strødd

Tok for seg av tørrmaten.

VIDEO: Bjørnen etterlot seg rot under hyttebesøket.

Sønnen Simen Hamborg Amundsen besøkte hytta mandag for å reparere de verste skadene. Han kunne konstatere at tre panelplater var revet av med rå kraft, og at mat lå slynget rundt.

– Det lå strødd med potetmos, sukker og te. Bjørnen hadde også tatt med seg vaskepulver utendørs. Alt lå strødd utover. Vi fant bjørnehår både innen- og utendørs, forteller han til NRK.

Dette er ikke første gang bjørn tar seg inn i hytte i området. I begynnelsen av august opplevde en familie på Jardfjordfjellet å få hytta rasert av bjørn . Hytta ligger bare ett par kilometer fra familien Hamborg.

– Egentlig har jeg aldri hørt om at det er bjørn akkurat her. Det er skummelt at det er bjørn som bryter seg inn i hytter. Den russiske grensa er ikke mange meterne unna oss, og vi har fått høre at to hytter også der har hatt bjørnebesøk, forteller Unni Hamborg.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Skal analysere bjørnehår

Bjørnebrekk

Innboet fikk hard medfart under bjørneinnbruddet.

Foto: Simen Hamborg Amundsen

Familien Hamborg har fått tettet igjen hullet i veggen etter det høyst ufrivillige bjørnebesøket.

Direktoratet for naturforvaltning (DN) sier ifølge Sør-Varanger Avis at de vil analysere prøvene av bjørnehårene for å se om det er samme bjørn som igjen har gjort hytteinnbrudd.

I 1973 ble bjørnen totalfredet i Norge. I Norge finnes det anslagsvis 170 brunbjørner, og Sør-Varanger kommune er ett av stedene i Norge der bestanden står sterkest.

Tidligere har DN avvist at det kunne bli aktuelt å avlive den innbruddshissige bjørnen.

– Bjørnen er jo i utgangspunktet totalfredet. Den muligheten vi har for å gi fellingstillatelse er enten knyttet til skade bjørnen gjør på husdyr eller tamrein, alternativt at bjørnen over tid utvikler en uønsket adferd, for eksempel ved at den viser liten skyhet overfor folk og bebyggelse, sier seniorrådgiver i Direktoratet for naturforvaltning, Knut Morten Vangen.