Hopp til innhold

Ingen felling etter bjørneinnbrudd på hytte

Det vil ikke bli utstedt fellingstillatelse på bjørnefamilien som nylig brøt seg inn i en hytte i Jarfjord.

Bjørn i Hytte

IKKE GOD NOK GRUNN: Seniorrådgiver i Direktoratet for naturforvaltning, Knut Morten Vangen, sier at det skal mer til enn bjørneinnbruddet på en hytte i Jarfjord for å gi fellingstillatelse på dyrene.

Foto: Even Borthen Nilsen

Bjørnene hadde brutt seg inn i hytta til familien Borthen Nilsen i Sør-Varanger, forsynt seg grådig av alt fra mat og øl til stearinlys, samt rasert interiøret i hytta.

Det er likevel ikke grunn nok til å felle bjørnene, sier seniorrådgiver i Direktoratet for Naturforvaltning, Knut Morten Vangen.

– Det skal mer til

– Bjørnen er jo i utgangspunktet totalfredet. Den muligheten vi har for å gi fellingstillatelse er enten knyttet til skade bjørnen gjør på husdyr eller tamrein, alternativt at bjørnen over tid utvikler en uønsket adferd, for eksempel ved at den viser liten skyhet overfor folk og begyggelse, sier Vangen.

Dermed vil tilfellet fra Jarfjord, der bjørn har kommet seg inn i en bygning, i seg selv ikke gi god nok grunn for felling, ifølge Vangen.

– Ikke som et enkeltstående tilfelle. Hvis det viser seg at disse bjørnene gjentatte ganger viser en sånn type adferd, vil vi iverksatte tiltak. Men ikke etter et sånt enkeltstående tilfelle, sier dyreeksperten.

– Folk kan ha andre meninger

Han ser ikke bort fra at det kan komme enkelte negative reaksjoner på en slik avgjørelse.

– Ja, det kan godt hende at det er folk som har andre meninger om det, men på dette grunnlaget finner ikke vi noen grunn til å iverksatte fellingstillatelse, sier Vangen.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark