Hopp til innhold

– Ungdommen bagatelliserer farene med hasj

Utekontakten i Tromsø er bekymret for holdningene til hasj i spesielle ungdomsmiljøer.

hasj

Ifølge Utekontakten i Tromsø forteller ungdommene i byen at tilgangen på hasj og andre rusmidler stadig blir større.

Foto: MARK BLINCH / Reuters Creative

Bakke

Avdelingsleder for Utekontakten i Tromsø, Tone Bakke, er bekymret for utviklingen i utsatte ungdomsmiljøer.

Foto: Petter Strøm / NRK

Politiet, skoleledelse og redaktøren for gatemagasinet Virkelig er alle bekymret for tendensen blant ungdom i Tromsø når det kommer til hasjbruk og rusmidler.

Mandag oppfordret leder for U18-gruppa i politiet, Anita Hermandsen, foreldre om å holde ungdommen unna sentrum av byen i sommer.

Avdelingsleder for Utekontakten i Tromsø, Tone Bakke, deler bekymringen.

– Det er mellom 10 og 20 prosent av ungdommen som prøver hasj, og kun et fåtall som bruker det flere ganger. Samtidig ser vi en tendens til at noen ungdomsmiljøer bagatelliserer farene ved hasjbruk, og ikke tar de på alvor, sier Bakke til NRK.

Hun er også bekymret for noe av det som kommer frem i legaliseringsdebatten.

– Også denne debatten kan påvirke ungdom til å tro at hasj ikke er farlig. men hasj er et rusmiddel som alle kan bli avhengige av når det brukes tilstrekkelig i dag. Det henger lenger i kroppen enn for eksempel alkohol, og det kan utløse psykoser, fortsetter Bakke.

Advarer mot sentrum

– Ungdommen forteller at det «deales» hasj ungdom imellom, det er stort gruppepress på røyking av hasj i sentrum, sier Anita Hermandsen i politiets U18-gruppe til NRK.

Redaktør for gatemagasinet Virkelig, Erik Ljunge Eliassen, har god kjennskap til det som foregår i sentrum av byen.

– Jeg ser mye fin ungdom i Tromsø sentrum, men dessverre ser jeg også flere og flere som velger å ruse seg særlig på cannabis og hasj, sier Eirik Junge Eliassen.

Tone Bakke er også bekymret for utviklingen med at ungdommene trekker til sentrum.

– Det er enklere å finne et miljø når du bor bynært. De som er interessert i å ruse seg finner hverandre enklere. Som sagt er vi ikke bekymret for all ungdom, men det er en gruppe vi er bekymret for, sier hun.

Foreldrene må involvere seg

Bakke forteller at ungdommene de er i kontakt med forteller om økt tilgang på rusmidler, og at ungdommene selv ønsker mer involvering av politiets U18-gruppe eller andre slike instanser i ungdomsmiljøene.

Lederen i Utekontakten ber likevel foreldrene ta ekstra ansvar også.

– Det er viktig at de holder kommunikasjonen med ungdommene oppe, at de følger med på når de kommer, når de går, og hvor de skal. Nå om sommeren er det færre rammer uten skole og fritidsaktiviteter, sier hun.

– Og så er det viktig at man ikke bare forlater ungdommene i sommer. Selv om de er gamle nok til å ta vare på seg selv, må foreldrene passe på at noen andre voksne har litt oversikt dersom foreldrene reiser bort uten barna.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark