Hopp til innhold

– Mindre farlig enn tobakk og alkohol

– Det er på tide på legalisere cannabis, mener rusforsker Willy Pedersen. Han vil tillate salg av hasj og marihuana over disk i Norge.

Willy Pedersen

FOR LEGALISERING: Rusforsker Willy Pedersen mener Norge må tenke nytt om bruken av cannabis.

Foto: Gunnar Sakshaug / NRK

De siste ukene har rundt 50 personer i Bergen blitt arrestert etter at politiet har gått til aksjon mot cannabisbruken blant unge. Saken involverer også seks politikere som er tilknyttet partiet Høyre.

Snudde i synet på legalisering

Knut Reinås

IMOT: Leder i Forbundet Mot Rusgift, Knut Reinås er sterkt imot å gjøre cannabis lovlig i Norge.

Foto: FMR

Samtidig sier flere fagpersoner at det ikke gjør så mye om man røyker litt hasj eler marihuana. Rusforsker og professor i sosiolog ved Universitetet i Oslo, Willy Pedersen, er en av dem som mener det er på høy tid på legalisere stoffet i Norge.

– Stadig mere forskning har konkludert med at dette stoffet sammenlignet med for eksempel alkohol og tobakk er et forholdsvis mye mindre farlig stoff, sier Pedersen.

Han var tidligere imot legalisering, men har snudd i spørsmålet.

– Jeg var vel som mange andre preget av det debattklimaet man fikk på slutten av 60-tallet når man satte i gang krigen mot narkotika. I dag mener jeg vi gikk inn i en slags moralsk panikk. Jeg var lenge imot legalisering, men ble etter hvert mer og mer kritisk til den linjen, sier han.

– Bruken bør begrenses

Kommentator i Bergens Tidende, Frøy Gulbrandsen skrev denne uken en kronikk i avisen hvor hun åpent fortalte om sin tidligere cannabisbruk. I spørsmålet om legalisering er hun imidlertid usikker.

– Cannabis er et rusmiddel. Jeg er litt usikker på hvilke signaler man sender hvis man går inn for legalisering. Jeg er for en avkriminalisering av bruk av narkotika generelt. Men når det gjelder legalisering av cannabis så er jeg usikker fordi jeg mener at bruken bør begrenses, sier hun.

Leder i Forbundet Mot Rusgift, Knut Reinås er derimot for et fortsatt forbud.

Frøy Gulbrandsen

USIKKER: BT-kommentator Frøy Gulbrandsen er usikker på om hun er for en legalisering.

Foto: Kaspar Knudsen

– Norge er blant de landene i den vestlige verden som ligger lavest når det kommer til cannabisbruk blant ungdom. Alkohol og tobakk er jo de farligste stoffene som finnes når det gjelder dødelighet og sykelighet. En av de viktigste grunnene til det er at det er veldig utbredt og sosialt akseptert. Vi må for enhver pris forhindre at cannabis skal bli like utbredt som alkohol og tobakk, sier han.

Vil ha salg over disk

Men rusforsker Willy Pedersen mener man er nødt til å tenke nytt rundt problematikken. Han viser til at flere land nå går i retning av legalisering.

– Ta USA. Det var de som startet krigen mot narkotika på 60-tallet. Nå er de i ferd med å legalisere cannabis i flere delstater. Barack Obama gikk selv ut for et par uker siden å sa at han mer eller mindre støtter denne politikken.

LES OGSÅ: Obama støtter legalisering

LES OGSÅ: Stort flertall i USA for legalisering av marihuana

Han mener at cannabis bør selges i regulerte former, gjennom noe som minner et apotek eller et vinmonopol.

– Få det bort fra gaten og inn i regulerte former. Da vil de fleste medisinske forskere si at dette stoffet er en del mindre farlig enn alkohol. Så det ville rett og slett være en fordel for noen å bruke dette i stedet, hevder Pedersen.

Bør cannabis bli legalisert? Hør debatten mellom tilhengeren, tvileren og motstanderen.