I forrige uke var det Bacalaofestival i Honningsvåg i Finnmark. For å krydre festivalen litt, hadde festivalledelsen hentet inn en spansk mesterkokk. Nemlig José Gonzàlez-Solla, bedre kjent som Pepe Solla.
Nederst i saken finner du Sollas egne bacalao-oppskrifter.
- Les også: Flere bacalao-oppskrifter på NRK.no/mat
- Les også: Halve jorden rundt for bacalao
Spansk kokk i Norge
Til vanlig driver Solla en restaurant ved byen Pontevedra, nordvest i Spania, ved grensen til Portugal.
Men hans visitt til Honningsvåg i Finnmark har satt sine spor.
– Jeg synes det er veldig fint å være her. Jeg har sett mye, og hatt et veldig fint opphold, sier den spanske kokken, som under festivalen lagde et titalls ulike type bacalao-retter.
- Les også:Serverer fem tonn bacalao
Tomatboks og matfilosofi
Men det er først og fremst bacalao han er her for, og hans matfilosofi overskrider hermetiske bokstomater og grytekokt tørrfisk.
– Bacalao er gourmet. Det er kultur, sier Solla.
– Hvorfor er bacalao så stort?
– Det er en helt annen smak enn fersk fisk. Og det har lang tradisjon. Tidligere var tørrfisk den eneste muligheten å transportere fisk, men selv om det ikke er viktig lenger, så spiser vi det fortsatt.
Solla forteller at det er stor kultur for bacalao i Nord-Spania, spesielt ettersom det er sterkt tilknyttet Portugal, som er bacalao-landet over alle.
- Les også: Høstgryte à la bacalao
Gourmet-oppskrift
Under Bacalaofestivalen i Honningsvåg serverte Solla flere ulike spanske bacalao-retter. Vi har fått tak i oppskriften til to av dem.
Disse oppskriftene lages på restauranten til Solle i Spania, og kan derfor regnes som svært avanserte. Noen av ingrediensene kan være vanskelig å få tak i, og utstyret som Solla bruker er ikke nødvendigvis utstyr som finnes i de norske hjem.
En litt enklere bacalao-oppskrift finner du på NRKs egne matsider.
Men er du en ivrig bacalao-fan, og er klar for utfordringen, så kan du prøve deg på Sollas oppskrifter.
- Les også: Forhåndslag maten i vinterferien