Hopp til innhold

– Bacalao er kultur!

Glem de hermetiserte tomatene på boks. Nå kan du lære hvordan du lager spansk gourmet-bacalao.

Bacalao

Under Bacalaofestivalen i Honningsvåg fikk publikum smake på de spanske variantene av matretten.

Foto: Stian Hansen

I forrige uke var det Bacalaofestival i Honningsvåg i Finnmark. For å krydre festivalen litt, hadde festivalledelsen hentet inn en spansk mesterkokk. Nemlig José Gonzàlez-Solla, bedre kjent som Pepe Solla.

Nederst i saken finner du Sollas egne bacalao-oppskrifter.

Spansk kokk i Norge

Pepe Solle

Pepe Solla og hans kompanjong fra Spania viser sine kunster under Bacalaofestivalen i Honningsvåg.

Foto: Stian Hansen

Til vanlig driver Solla en restaurant ved byen Pontevedra, nordvest i Spania, ved grensen til Portugal.

Men hans visitt til Honningsvåg i Finnmark har satt sine spor.

– Jeg synes det er veldig fint å være her. Jeg har sett mye, og hatt et veldig fint opphold, sier den spanske kokken, som under festivalen lagde et titalls ulike type bacalao-retter.

Tomatboks og matfilosofi

Video 08c5dff8-e95f-4e30-a3fa-af6cf443ca15.jpg

Bacalaofestivalen i Honningsvåg Foto: Stian Hansen.

Men det er først og fremst bacalao han er her for, og hans matfilosofi overskrider hermetiske bokstomater og grytekokt tørrfisk.

– Bacalao er gourmet. Det er kultur, sier Solla.

– Hvorfor er bacalao så stort?

– Det er en helt annen smak enn fersk fisk. Og det har lang tradisjon. Tidligere var tørrfisk den eneste muligheten å transportere fisk, men selv om det ikke er viktig lenger, så spiser vi det fortsatt.

Solla forteller at det er stor kultur for bacalao i Nord-Spania, spesielt ettersom det er sterkt tilknyttet Portugal, som er bacalao-landet over alle.

Gourmet-oppskrift

Bacalao-retter

Solla lagde flere forskjellige typer bacalao under årets bacalao-festival.

Foto: Stian Hansen

Under Bacalaofestivalen i Honningsvåg serverte Solla flere ulike spanske bacalao-retter. Vi har fått tak i oppskriften til to av dem.

Disse oppskriftene lages på restauranten til Solle i Spania, og kan derfor regnes som svært avanserte. Noen av ingrediensene kan være vanskelig å få tak i, og utstyret som Solla bruker er ikke nødvendigvis utstyr som finnes i de norske hjem.

En litt enklere bacalao-oppskrift finner du på NRKs egne matsider.

Men er du en ivrig bacalao-fan, og er klar for utfordringen, så kan du prøve deg på Sollas oppskrifter.

Bacalao med "sort olje"

Bacalao med 'sort olje'.

Foto: Pepe Solla
Bacalao med Arzúa-ost

Bacalao med Arzua-ost.

Foto: Pepe Solla

Flere nyheter fra Troms og Finnmark