Hopp til innhold

Serverer fem tonn bacalao

Den lille kystperlen venter besøk fra hele verden. Se video.

Klare for Europas største bacalaofestival
Foto: Stine Hansen Bakkebø / NRK

Medlemmene i Brevik og Omegn Sjømandsforening lager over fem tonn bacalao og venter på gjester fra alle verdens hjørner.

- Selv dem som kommer fra bacalaoens hjemland Portugal er overvelda over den varianten de får servert her i Brevik, sier en stuert Anders Hyvik.

Til lørdag arrangerer sjømannsforeningen den 14. bacalaofestivalen på rad.

Video nsps_upload_2009_7_16_16_32_55_835.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Må ha kattevakt

For fjorten år siden satt stuerten og en matglad maskinsjef i foreningens lokaler i Brevik. Det gamle huset trengte sårt en real oppussing, men kassa var bunnskrapt. Det var da ideen om en Bacalaofestival oppstod.

- Første året kom ei eldre Breviksdame en time for åpning med et melkespann og forlangte det at det skylle fylle til randen med bacalao, forteller stuerten.

Denne damen var vår første kunde og begynnelsen på bacalaosuksessen.

Alle medlemmene i foreningen blir satt i sving når det nærmere seg festival.

- Det sitter en mann og passer på alle kattene, for de sitter i kø her på natta, forteller stuert Anders Hyvik.

Kattene i Brevik elsker lukta av all klippfisken, men ingen av dem slipper til dette matfatet.

Over fem tonn bacalao

De fleste som bor i Brevik har vært sjøfolk og de er vant til å spise bacalao.

- Vi bruker den oppskriften som har vært vanlig til sjøs. Jeg har laga og spist den mange ganger i de 20 åra jeg seilte til sjøs, sier Hyvik.

De trenger 800 kilo klippfisk, 800 kilo poteter, 700 kilo løk, 500 kilo tomater, 200 kilo chilisaus og 50 kilo tomatpuré. I tillegg går det med 200 kilo rapsolje, 12 kilo hvitløk, fem liter tabascosaus, ei god dose cayennepepper og chilipulver.

Bacalao
Foto: Jørn Haudemann-Andersen / NRK

- Vi har spist bacalao i foreninger i alle år og den gleden ønska vi å dele med flere, sier Lunde.

Det første året ble det laga 1,3 tonn bacalao, til årets festival koker de over 5 tonn.

365 varianter

Sjøfolka i Brevik står på for å lage den beste bacalaoen. Festivalen er den største i Europa. Rundt 10.000 mennesker besøker festivalen i løpet av denne ene dagen i juli.

Det er ingen tvil om at de fleste norske sjøfolk har et godt forhold til bacalaoen.

- Gamle sjøfolk sa det ofte at det finnes to slags folk, kvinnfolk og sjøfolk, forteller Hyvik.

Stuerten har skrevet en egen historie og kokebok om klippfisk. I denne kommer det fram at mange sjømenn drømte om å treffe den vakre portugisiske kvinnen, som kunne tilbrede alle 365 variantene av bacalao. En for hver dag i året.