– Alle overgrepene skjedde i barnehagen

Politiet utvider siktelsen i overgrepssaken i Tromsø. 17 barn skal være fornærmet.

Yngve Myrvoll og Einar Sparboe Lysnes under pressekonferansen torsdag

Etterforskningsleder Yngve Myrvoll og påtaleleder Einar Sparboe Lysnes orienterte om saken på en pressekonferanse torsdag ettermiddag.

Foto: Jørn Inge Johansen

En 30-år gammel mann var tidligere siktet for overgrep mot 11 barn. Nå er siktelsen utvida.

– Jeg kan bekrefte at vi endrer siktelsen, og at det nå dreier seg om 17 barn. Det sier påtaleleder, politiinspektør Einar Sparboe Lysnes ved Troms politidistrikt til NRK.

Den nye siktelsen består av 32 punkter, og omfatter seksuell omgang med barn, gjentatt seksuell omgang med barn, samt seksuelt krenkende atferd. Varetektsfengslingen blir nå forlenget for nye fire uker, til 16. juli, og den siktede har brev- og besøkskontroll.

Siktelsen i overgrepssaken utvides

Påtaleleder, politiinspektør Einar Sparboe Lysnes.

Ikke overgrep andre steder

– Vi har avhørt siktede seks ganger. Overgrepene har skjedd i lek- og stellesituasjoner. Vi har ingen indikasjoner på at det har skjedd overgrep andre steder i landet eller andre arenaer, slik det har vært spekulert i tidligere. Men vi er ikke helt ferdig med etterforskninga, sier etterforskningsleder Yngve Myrvoll.

Foreldrene til de fornærmede er varsla, og holdes fortløpende orientert. Behovet for oppfølging av hvert enkelt barn vurderes i samarbeid med Barnehuset.

42 barn avhørt

Det var 6. mai en 30 år gammel mann ble pågrepet av politiet og siktet for seksuelle overgrep mot flere barn i en privat barnehage i Tromsø. Politiet gikk til pågripelse etter at det kom bekymringsmeldinger fra foreldre i barnehagen. 30-åringen ble pågrepet på jobb i barnehagen, og har vært fengslet siden.

I en pressemelding skriver politiet at det eldste forholdet i siktelsen antas å ligge inntil tre år tilbake i tid, det foreligger ikke konkret mistanke om overgrep før dette. Overgrepene har foregått i selve barnehagen og i områder barnehagen benytter. Politiet har ingen informasjon om at det skal ha foregått overgrep på andre arenaer.

42 barn er avhørt i saken, i tillegg til et betydelig antall voksne. Politiet har gjort beslag av den siktedes datamaskin, telefon og annet teknisk utstyr.

Ikke funnet flere bilder

Politiet har ikke avdekket ytterligere bildemateriale utover det som tidligere er opplyst, og de har heller ingen indikasjoner på at bildene skal være delt. 30-åringen - som har jobbet i den aktuelle barnehagen i åtte år - har erkjent delvis straffskyld. Saken kommer trolig ikke opp i retten før til vinteren.

NRK har foreløpig ikke fått kontakt med den siktedes advokat.

Ekstra helsetilbud

Tromsø kommune har etablert et ekstra helsetilbud i forbindelse med overgrepssaken.

Helsepersonellet kan treffes på telefon: 901 23 812 mellom klokka 8 og 15.