Hopp til innhold

Velorganisert mottakelse av flyktninger i Finland

TORNIO (NRK): Hittil i år har 30 000 asylsøkere kommet til Nord-Finland i jakten på et bedre liv. Finland har bare én mottakssentral, likevel er mottaket av flyktningene her godt organisert.

Asyl i Finland

Nesten 30 000 asylsøkere har kommet til Finland så langt i år. Flere hundre fortsetter å komme hver eneste dag gjennom Sverige til Finlands eneste mottakssentral i Tornio.

De har forlatt sine familier i Afghanistan og Midtøsten og endt opp på EUs yttergrense på Nordkalotten. I Tornio, på finsk side av riksgrensa mellom Sverige og Finland i Norbotten, blir asylsøkerne møtt av politiet, tollere og den finske grensevakta.

Hittil i år har nesten 30 000 asylsøkere ankommet Finland. Dagen NRK var i Norrbotten krysset 390 asylsøkere grensa. Til sammenligning kom 145 asylsøkere over grensepunktet Storskog i Kirkenes torsdag, ifølge politiet i Øst-Finnmark.

Finland har bare én mottakssentral, likevel er mottaket av flyktningene her godt organisert. Ifølge Janne Koskela, kriminalkommissær ved politiet i Lappland, er det satt av store ressurser for å registrere hvem som kommer.

– Vi har fått 50 politifolk fra andre politistasjoner i Finland. I tillegg har politihøyskolen sendt 30 politistudenter og lærere hit til Tornio, forteller hun.

Mange ulike tolker

Asylsøkerne kommer til Nord-Finland med ordinær busstransport fra Sverige.

Ved ankomst til Finland blir de intervjuet av tolker på flere språk.

– Vi tolker til finsk fra persisk, dari, engelsk, svensk og et par språk til. Vi er godt organisert. Det er bra både for myndighetene og asylsøkerne, sier Elina Katajamäki, kommunikasjonssjef hos politiet i Lappland i Finland.

Det første asylsøkerne må gjennom på mottaksstasjonen i Tornio er sikkerhetskontroll.

– Deretter blir asylsøkerne registrert. Vi tar bilde og fingeravtrykk av dem, deretter blir de målt og veid. Etter dette intervjuet politiet asylantene, blant annet om hvor de kommer fra og om reiseruta hit til Finland, fortsetter Katajamäk.

Søkte fred og ro

Med lite bagasje og i iskaldt regn venter asylantene på å bli ført i små grupper til det gamle skolegymnaset i Tornio, som er tatt i bruk som registreringssentral.

Her blir de i toppen i 24 timer før de blir sendt videre til transittmottakene i landet, men før reisen går videre får de altså anledning til å hvile og slappe av etter en strabasiøs reise.

– Jeg søkte fred, og det fant jeg her. Her er det snille mennesker, forteller Aljanaby Haider fra Irak.

Aljanaby Hamed er gift med søsteren hans, som er igjen i Irak.

– Jeg håper at resten av familien min kan komme til Finland så fort de kan, gjerne i morgen, sier Hamed.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark