NRK Meny
Normal

Startet som en intern spøk – nå er 20.000 påmeldt solformørkelsestur i 2061

Det hersker solformørkelsesfeber på nettet etter fredagens totale formørkelse over Svalbard. På Facebook har tusenvis meldt seg på et arrangement for neste formørkelse - i 2061.

solformørkelsestur

Antallet påmeldte har tirsdag ettermiddag bikket 21.000, mens 13.000 er invitert til arrangementet.

Foto: facebook / skjermdump

Adrian Paixao Nilsen

Adrian Paixao Nilsen begynner visste ikke hvor stor interessen for solfomørkelser var d ahan lagde arrangementet på Facebook.

Foto: privat

– Det hele startet som en intern spøk blant meg og klassekameratene mine. Jeg hadde ingen aning om at det var så mye interesse for dette, sier 17 år gamle Adrian Paixao Nilsen fra Lillestrøm.

Han står som vert på arrangementet «Solformørkelse 2061» på Facebook. Her inviteres de påmeldte til Svalbard for å se en solformørkelse om nærmere 50 år.

Fredag fikk hele Norge oppleve en delvis solformørkelse, mens Longyearbyen på Svalbard fikk en total formørkelse. Det er også her den neste totale solformørkelsen på norsk jord skjer.

– Vi står klar med åpne armer

De fleste kommentarene viser at de påmeldte tar det hele med en stor klype salt, men Adrian innrømmer at det hadde vært gøy med en tur.

– Jeg og kompisene mine har faktisk planer om å ha en reunion da, og hvis noen vil være med oss, så står vi klare med åpne armer, sier han.

Adrian forteller at det gjennom helga var rundt 1.000 påmeldte, men at tallet virkelig begynte å eksplodere mandag kveld. Bare i løpet av tirsdag formiddag har antallet påmeldte vokst med 5.000.

– Jeg vet ikke hvorfor det begynte å ta av, men Facebook er jo en stor side blant folk i alle aldre, så kanskje er det derfor, sier han.

Suksess for TV-sending

NRK sendte to timers direktesendt TV under den totale solformørkelsen i Longyearbyen på Svalbard fredag, og oppmerksomheten rundt sendinga var stor, både i Norge og i utlandet.

– Det var en verdensbegivenhet som fant sted på Svalbard. Vi bestemte oss for å satse, både på nett og TV. Bildene var spektakulære, stemninga på Svalbard var elektrisk – og vi klarte å formidle det. Dyktige folk i planlegging og gjennomføring. Summen av det hele – suksess, sier en fornøyd regionredaktør Pål Hansen.

I løpet av fredag 20. mars var nesten 383.000 mennesker innom nettsidene til NRK Troms via en datamaskin og over 92.000 via en mobil eller ett nettbrett.

Bare i de to timene direktesendingen varte, var nærmere 300.000 personer innom, viser statistikken fra nrk.no.

solformørkelse adventdalen
Foto: Torill Ustad Stav / NRK

Seere fra hele verden

I forkanten av sendingen la vi ut en engelsk artikkel der vi fortalte om sendinga. En stor andel av seerne på sendinga var utenlandske, etter at blant annet franske Le Monde lenket til sendingen.

– Bildene ble også spredd til hele Europa gjennom EBU, sier Pål Hansen.