NRK Meny
Normal

- Håper drapsmannen blir tatt

Men dattera til Marie Louise Bendiktsen tør ikke ha for store forhåpninger.

Krimkommisjonen

Krimkommisjonen på plass på Sjøvegan sammen med Tone Bendiktsen.

Foto: TV Norge

Ti år etter drapet på Marie Louise Bendiktsen på Sjøvegan i Salangen kommune, tas den uoppklarte drapssaken opp igjen – på TV.

Krimkommisjonen på TV Norge setter torsdag kveld fokus på hva som skjedde før, under og etter at Bendiktsen ble funnet død i sin nedbrente bolig på Sjøvegan i juli 1998.

- Vil vite hva som skjedde

Etterforskningen viste at kvinnen var blitt voldtatt og drept før huset var blitt tent på.

Politiet satte i gang norgeshistoriens mest omfattende DNA-undersøkelse i jakten på drapsmannen. Rundt 1900 menn måtte avgi hårprøver.

TV-kanalen har nå blant annet brukt to profileksperter for å finne mer ut om gjerningsmannen.

Datteren til Maria Louise Bendiktsen, Tone Bendiktsen, er glad for at TV Norge nå setter nytt lys på drapssaken.

- Jeg tør ikke ha for store forventninger. Men grunnen til at jeg valgte å stille opp i TV-programmet er jo at jeg håper at det kommer nye opplysninger som kan føre til en oppklaring. Alle som kjente mamma vil vite hva som egentlig skjedde og hvorfor, sier hun til NRK.

Gjenopptar etterforskning

Politimester i Midtre Hålogaland politidistrikt, Elisabeth Kaas, opplyser til NRK at de nå sammen med statsadvokaten jobber for en gjenopptakelse av etterforskningen. Det setter Tone Bendiktsen stor pris på.

- Det er svært gledelig hvis politiet gjenopptar etterforskningen. Tiden etter drapet har vært tøff. Det har vært en konstant påkjenning. Det store mediefokuset på saken var også vanskelig. Vi fikk aldri ro til å sørge, sier Bendiktsen.

Hun forteller at det etter hvert ble vanskelig for henne å oppholde seg i bygda Sjøvegan.

- Jeg visste aldri hvem jeg sto i kø sammen med på den lokale butikken. Gjerningsmannen kunne jo være i lokalsamfunnet. Det er ikke aktuelt for meg å flytte tilbake til Sjøvegan så lenge det går en drapsmann fri, sier Bendiktsen som hadde flyttet til Svalbard før drapet skjedde.

Se TV-reportasje fra juli 1998:

Branntomt, Sjøvegan

Politiet forberedt

Midtre Hålogaland politidistrikt har en egen telefonvakt i forbindelse med TV-programmet om drapet.

- Vi har forebedt oss på å ta i mot eventuelle tips. For øvrig har vi jobbet opp mot dette sammen med statsadvokaten om gjenåpning av etterforskingen av saken. Dette er uavhengig av dette TV-programmet som nå sendes, sier politimester i Midtre Hålogaland politidistrikt, Elisabeth Kaas til NRK.

Politimesteren håper at gjerningsmannen nå blir tatt.

- Vi må alltid ha et håp om at vi skal få avdekket hvem som er gjerningsmannen, sier Kaas.

Også ordfører i Salangen, Ivar B. Prestbakmo, er glad for at politiet nå gjenopptar etterforskningen og at det rettes nytt søkelys på saken.

- Det er kjempeviktig. Det å ha en uløst drapsgåte er ikke rettsstaten Norge verdig. Alvorlige forbrytelser skal oppklares. Sitter folk på opplysninger som de mener politiet bør vite, så bør de benytte denne anledningen, sier Prestbakmo til NRK.

Telefonnummeret som kan ringes er 02800 eller 77043600.

Hva mener du? Si din mening!