NRK Meny
Normal

- Det er vi som skal styre landet en gang, og jo tidligere jo bedre

Mer enn 200 16- og 17-åringer i Målselv kan stemme ved kommunevalget. Og de aller fleste av dem vil bruke muligheten.

Sara Hansen, Elida Hillestad, Ida Gillebo og Petter Dypvik

Sara Hansen, Elida Hillestad, Ida Gillebo og Petter Dypvik er samstemte om viktigheten av at unge får lov til å stemme.

Foto: Arild Moe / NRK

Valglogo

– Jeg synes det er bra at vi får stemme nå. Jeg ønsker å være med og påvirke på den måten jeg mener er best. Det er jo vi som skal styre landet en gang i framtiden, og jo tidligere jo bedre. Ung påvirkning er det vi trenger.

Det sier Ida Gillebo (16), elev ved Bardufoss videregående skole, avdeling Høgtun, i Målselv. Hun og vennene Sara Hansen, Elida Hillestad og Petter Dypvik er fire av rundt 200 jevnaldrende som får lov til å stemme under høstens kommunevalg.

Totalt er det 20 kommuner med på denne ordningen, som gir unge muligheten til å avgjøre hvilke politikere som skal inn i kommunestyret. Tirsdag stilte ni partier med ungdomspolitikerne til valgdebatt ved Bardufoss videregående skole.

Valgdebatt ungdommer Bardufoss vgs

Ni ungdomspolitikere møttes til valgdebatt på Bardufoss videregående skole tirsdag.

Foto: Arild Moe / NRK

Mye humor og lite spørsmål

Debatten skilte seg ikke vesentlig fra det voksne politikere gjør; her var det mye «skitkasting» og forsøk på latterliggjøring av hverandre, men også saklig informasjon om hva de mener er god politikk innenfor skole, miljø, arbeid og transport.

– Det var interessant, men ikke akkurat som jeg tenkte det skulle være. Jeg hadde sett fram til mer spørsmål fra salen, men det ble det ikke. Det var litt skuffende. Men jeg ble litt klokere, og jeg har byttet mening på hvem jeg skal stemme på etter dette, sier Elida Hillesstad (16).

Heller ikke Gillebo var særlig imponert over valgdebatten med ungdomspolitikerne.

– Det var kanskje ikke helt sånn jeg så for meg at det kom til å bli. Det var mye usaklig og mer humoristisk enn seriøst føler jeg, sier hun.

– Men jeg har lært mer om flere av partiene, og det har vært veldig interessant å se deres meninger om temaene som ble tatt opp. Dessverre var det litt lite om akkurat det som er aktuelt for kommunevalget.

Tror på høy valgprosent

Barne- og ungdomsrådet i Målselv har fått oppgaven med å engasjere de vel 200 unge førstegangsvelgerne i kommunen.

– Vi har jobbet med å informere om hvordan man skal gå fram når man skal stemme, hva et valg er, hvorfor man bør stemme og forsøkt å senke terskelen for å stemme, sier leder for Barne- og ungdomsrådet, Stian Bersvendsen.

Han har stor tro på aktiv deltakelse fra ungdommene i kommunen.

– Jeg tror faktisk godt over 100, kanskje 150 personer kommer til å stemme. De har mulighet til å stemme her på skolen, og da tror jeg mange kommer til å stemme i løpet av skoledagen heller enn å dra til et stemmelokale på selve valgdagen. Jeg tror det blir høy prosent, og det håper jeg det blir også, sier Bersvendsen.