- En godt betalt hobby

Men rike blir de ikke.

The Blacksheeps

Nesseby-bandet The BlackSheeps har solgt til gullplate. Det alene er allikevel ikke nok til å gjøre dem rike.

Foto: Jon-Michael Josefsen / Scanpix

Populariteten til det unge bandet fra Nesseby har nådd et foreløpig toppunkt med utgivelsen av plata, «BlackSheeps». Plata, som ble sluppet på mandag, har allerede solgt til gull . Det vil si over 15.000 eksemplarer.

- Det er ganske utrolig, sier manager Stein Vannebo.

- Jeg kan ikke diskutere hva dette gir økonomisk, men selger du mye plater og skriver låtene selv så er det klart at det er en godt betalt hobby.

Bandet har nemlig skrevet storparten av låtene på platen selv. Blant annet gjelder det hitene «Oro jaska Beana» og «Edwin» .

– Rettighetene har gitt ca.145.000,-

I følge våre beregninger basert på opplysninger fra rettighetsselskapet TONO, har platesalget til nå gitt 145.000 kroner i rene rettighetspenger. I tillegg til dette får bandet betalt for radiospilt musikk, hvor radioselskapene må innberette nøyaktig spilt tid direkte til TONO. Underdirektør i TONO Berit Kolstad, sier til NRK at dette foreløpig er vanskelig å beregne.

Bandet har i tillegg gjennomført en rekke opptredener, laget en musikkvideo og skal produsere filmmusikk til den kommende barnefilmen «Bestevenner». Alle prosjektene knyttes det sansynligvis en del inntekter til.

– Gullplate gir lite penger til bandet

Det er allikevel usikkert hvor mye av disse pengene som går direkte til medlemmene i «The BlackSheeps».

Gaute Storaas har lang erfaring som komponist av blant annet filmmusikk. Han mener at et gullplatesalg alene ikke nødvendigvis vil gi et rimelig utkomme.

– Fordelingsnøkkelen mellom artist og plateselskap kan redusere artistenes inntekt vesentlig.

Akkurat dette har vært kilde til flere uoverenstemmelser mellom plateselskap og artister her til lands. Et plateselskap kan på forhånd sikre seg en prosentandel også av rettighetene,

– Storparten av pengene ligger derfor i radiospilling og konserter.

– Arne Bendiksen var blant de smarteste managerene til å sikre seg rettigheter fra sin egen artiststall, sier Storaas.

Konsertstopp fram til neste sommer

Etter intensivt promoteringsarbeid i forbindelse med den nye plata vil imidlertid ikke bandet spille flere konserter før neste sommer. Nå skal det fokuseres på andre ting:

- Nå skal de konsentrere seg om skolearbeid og hverdagsliv.

- Når det gjelder hva som skjer neste år skal vi begynne å samråde oss nå med foreldre og ungdommene selv, samtidig som vi skal la plata leve sitt eget liv.

Med det gode plateselskapet kommer det allikevel en rekke forespørsler om opptredener fra bandet.

- Jeg får noen forespørsler hver dag, men beslutningen om å ha en lang pause ble tatt før visste hvor bra platesalget skulle gå.

Akkurat denne beslutningen er far til vokalist Agnete Johnsen glad for.

- De siste månedene har vært veldig hektisk, og spesielt sommermånedene hvor vi var på farten så og si hele tiden. Jeg har reist med dem stort sett hele tiden, og det har ikke akkurat vært noen ferieturer, sier Arild Johnsen.

- Nå skal vi bare la det synke inn alt det som har skjedd.

Når det gjelder det økonomiske så kommer det i andre rekke for bandet, mener han.

- De er selvfølgelig svært intressert i hvor mange plater som er solgt, men de sier selv at penger ikke er det viktigste. Det viktigste er å få lov til å spille og ha det artig.

Les også: