Hopp til innhold

Vil ha samme promillegrense på sjøen som på land

Politistasjonssjef Øystein Skottmyr i Kragerø er bekymret over mye fyll blant båtfolket i skjærgården.

Øystein Skottmyr

NYT FERIEN: Rådet fra politistasjonssjef Øystein Skottmyr er å nyte ferien og ta det med ro på sjøen.

Foto: Hilde Martine Lindgren

Skottmyr forteller at de har skrevet ut mange fartsbøter etter at fartsreglene ble strammet inn.

Må være klar i toppen

I løpet av kort tid har de også tatt fem båtførere for promillekjøring, sier Skottmyr.

– Jeg skulle ønske at vi hadde hatt lik promillegrense på sjøen som på land. Det har med sikkerhet å gjøre og hvordan vi håndterer båten. Det er mange hestekrefter bak og store motorer, som gjør at det er et «farlig våpen» hvis man ikke er klar i toppen og følger med på det som skjer, sier Skottmyr.

Han har derfor følgende råd til båtfolket:

– Hvis du er i ferie, så ta det med ro og nyt ferien. Kos deg og kjør sakte og rolig, hils på dem som kjører forbi, kjør sakte og rolig dit du skal, og så kan du kose seg der.

Får høre det

TA skriver i dag at kystpolitiet har hatt mye å gjøre i sommer, etter at det i midten av mai kom nye fartsregler til sjøs i skjærgården. Det er nå maksfart på 30 knop hele året, og en sone med fem knops maksfart på Havnefjorden.

– De lokale her har fått med seg diskusjonene i avisene om de nye fartsgrensene, og er opptatt av at de skal følges. Med tilstrømningen av turister, som i sommertiden nå, er det en del som ikke følger reglene, og det blir dermed en del klager på hastighet, sier Skottmyr til NRK om klagene som kommer inn om folk som kjører for fort med båt.

Han sier at han ikke har hørt om at lokale båteiere kjører ut på fjorden for å fortelle råkjørerne om reglene.

– Men jeg vil tro at de som blir sett kjøre for fort, og som kommer inn til land, nok får høre hvordan de nye reglene er av noen, sier Skottmyr.

1500 i bot

Politistasjonssjefen sier at fartsgrensene er skiltet, at det står på hjemmesiden til havnevesenet hva fartsgrensene er, og at det er trykt opp foldere.

– Det skal være fullt mulig å følge de reglene som nå er satt, sier Skottmyr.

Det er mange som har fått bøter etter innføringen av nye fartsgrenser. Og det har blitt slik, sier Skottmyr, at når politiet kommer til Kragerø, så kommer de seg ikke bort igjen.

– Det har blitt slik at når vi kommer dit, så blir vi værende. Det kommer en etter en annen, og vi har måttet skrive en god del bøter. 1500 kroner er satsen, sier han.

– Men jeg håper jo at folk skjønner hvorfor det er satt en fartsgrense på fem knop der. Det er jo for sikkerheten til både en selv og alle andre som ferdes der. Man bør klare å følge reglene og tenke sikkerhet.