– Dette er vanskelig, vondt og unødvendig

Fylkessekretær for Telemark AUF, Adrian Pracon syntes det var vanskelig å se på traileren for den amerikanske filmen om Utøya-massakren.

Adrian Pracon

Adrian Pracon ble selv skutt på Utøya. Han synes filmkuttet er kvalmt.

Foto: Teigen, Trond Reidar / Scanpix

– Jeg sjekket nettavisene da jeg våknet søndag morgen, og fikk traileren servert. Det jeg så var rett og slett en blodig rekonstruksjon av det jeg opplevde på Utøya 22. juli, sier Adrian Pracon som selv ble skutt på under massakren på Utøya.

VG skrev søndag at en amerikansk regissør holder på å lage spillefilm om hendelsene på Utøya, og viste til traileren for filmen på nettstedet Youtube.

Artikkelen fortstter under bildet.

Klippevegg på Utøya

Her gjemte flere av ungdommene seg for gjerningsmannen den 22.juli.

Foto: Tonje Eide / NRK

– Jeg synes det er kvalmt

– Filmen viser hvordan mannen gikk rundt på øya og skjøt. Det blir jo som å sette et kamera tilbake til den dagen det skjedde. Jeg synes dette er både vanskelig, vondt og unødvendig å se, sier Pracon til NRK.no.

Han synes likevel det er viktig for gjenfortalt historien.

– Det er viktig å finne en måte å gjenfortelle hva som skjedde, men å vise det på denne måten synes jeg rett og slett er kvalmt, sier Pracon.

I tillegg til at han synes det for tidlig for en film om terroren, synes fylkessekretæren i AUF i Telemark at traileren tyder på at filmen bare omhandler den blodige massakren. Han synes i det minste de kunne tatt med historien rundt.

– Etter traileren å bedømme virker det som om det bare er massakren som er i fokus. Jeg synes historien om hvorfor dette skjedde, hvordan det skjedde og hva som skjedde på øya både før og etter massakren er alle viktige elementer å få med.

– Uten dette blir det som å vise filmen Titanic kun når båten synker og ikke historien rundt, mener Pracon.

Håper de fjerner traileren

Ifølge VG skal politiet ha bedt produsenten vurdere å fjerne traileren fra YouTube.

– Vi henstiller om at de må vurdere å fjerne filmkuttet. Dette er på bakgrunn av reaksjoner politiet har fått om at dette virker støtende, sier informasjonssjef Unni Grøndal i Oslo politidistrikt til NRK.no.

Nå håper Adrian Pracon at den amerikanske regissøren følger det norske politiets oppfordring, og trekker filmen tilbake.

– Det er ikke mye hyggelig å se en rekonstruksjon av det vi har vært igjennom, sier han.