Normal

Skal gi ungdommen noe å bite i

RJUKAN (NRK): De har sett seg lei på kjekspakker og boller etter skoletid. Ungdomskafeen MOT skal få ordentlig mat.

Ungdomskafeen MOT på Rjukan har fått penger til matservering.

Anne-Grethe Bakken, Aurora Gilhauge og Vivian Mathisen skal sørge for at ungdommen på MOT får god mat. (Video: Britt Boyesen)

– Fiskegrateng, sier klubbleder Anne-Grethe Bakken. Det er det første hun tenker på når det blir snakk om et godt måltid. Og koteletter. Og flesk og duppe. Hun gleder seg til å sette opp forslaga ungdommene på Rjukan skal få smake ved langbordet etter jul.

MOT-kafeen har fått 30.000 kroner av Telemark fylkeskommune. Det er penger som skal komme folkehelsa til gode. Vivian Mathisen mener det er mye folkehelse i et godt måltid, og da tenker hun ikke bare på maten.

– Bare det å sitte sammen rundt et bord er godt for helsa, sier hun. Ungdomslederen ser fram til å ta fatt på oppgaven med å finne matvarer som de får mest mulig ut av. 30.000 kroner rekker til et varmt måltid i uka i vintermånedene.

Samlingssted

Anne-Grethe Bakken

Klubbleder Anne-Grethe Bakken mener et skikkelig middagsmåltid kan gi ungdommene mye mer enn bare mat.

Foto: Britt Boyesen / NRK

De har prøvd dette en kort periode tidligere. Da lærte de fort at det er mer enn pizza og taco ungdommene gjerne vil ha. Det er derfor Anne-Grethe nevner fiskegrateng.

– Fiskegratengen med gulrøtter, poteter og smelta smør forsvant som dugg for sola.

Kafeen har åpent fire dager i uka. Mange ungdomsskoleelever kommer dit straks skoleklokka ringer ut på ettermiddagen. De spiller biljard, surfer på nettet, spiller et instrument alene eller sammen med andre i øvingsrommet eller kommer for å møte andre, både ungdom og voksne.

Må hjelpe til

MOT-kafeen på Rjukan har vært et samlingssted siden 2011. I dag kan ungdommene fikse seg et ostesmørbrød til 10 kroner, eller de kan varme opp noe de har kjøpt i mikrobølgeovnen. Det måltidet de skal få servert etter jul, skal koste 20 kroner. Men de skal ikke bare komme og sette seg når maten er klar.

– De må hjelpe til med å dekke på og rydde bort etterpå, sier Aurora Gilhauge som er lærling i ungdomsklubben og barnehagen i Tinn kommune. Hun ser at mange trenger både maten og samværet på kafeen. De sitter dere i mange timer uten å spise noe.

Aurora håper det ukentlige måltidet skal gi dem noe ekstra på flere måter. Og hun vet godt hva hun ville satt pris på å få servert.

– Kjøttkaker med masse brun saus, takk!

MOT-kaféen på Rjukan

MOT-kafeen har åpent mandager og onsdager fra 14.30 til 21.30, fredager fra 18 til 23 og søndager fra klokka 16.30 til 21.30.

Foto: Britt Boyesen / NRK