Hopp til innhold

Tysk forskning skal redde norske epler

HAMBURG/SAUHERAD (NRK): I Jork utenfor Hamburg i Tyskland skal nye metoder sørge for at du som kunde får kjøpe norske epler store deler av året.

Epler

NY FORSKNING: De norske eplene får tysk eksperthjelp for å holde seg lenger. Eplene til venstre på bildet er lagret i vanlig luft. Til høyre på bildet er eplene som er lagret i oksygenreduserte kjøleceller.

Foto: Anne Lognvik / NRK

Det er en etterlengtet drøm som nå går i oppfyllelse i fruktbygda i Telemark.

– Vi graver nå ut tomten til det nye fruktlageret som trolig blir Norges mest avanserte. Vi er i forhandlinger med leverandører til et nytt og moderne lagringssystem som skal sikre norsk frukt i butikkene i alle fall til over jul neste år, sier daglig leder i Telefrukt, Svein Børte.

Svein Børte i Telefrukt

Svein Børte i Telefrukt håper epledrømmen er rett rundt hjørnet.

Foto: Anne Lognvik / NRK

Sesongen for norske epler er kort. 90 prosent av alle eplene i butikkene rundt juletider er importert. Telefrukt på Gvarv har nå gått til konkurrentene for å finne løsningen.

I butikkene er det tomt for norske søtepler. De store kjedene er glade for utviklingsarbeidet i Sauherad.

– Kundene vil ha norske epler, og vi er interessert i norske epler med god kvalitet så lenge det finnes, sier Signe Bunkholt Sæter i Norgesgruppen.

Norgesgruppen har litt over 40 prosent av markedsandelen på norske epler og økningen av salget var 22 prosent fra 2016 til 2017. Selskapet var tomme for norske epler 15. november i fjor.

Ultralavt oksygennivå

Signe Bunkholt Sæter

Signe Bunkholt Sæter sier kundene vil ha norske epler.

Foto: Anne Lognvik / NRK

Det er sortene Discovery, Rød Aroma og Rubinstep som ble sendt ned til Jork i august, september og oktober, og som inngår i forsøksopplegget med langtidslagring. Metoden er såkalt ULO-lagring som står for Ultra-Lavt Oksygennivå.

– Her har vi fire kjøleceller som er like. I disse tette kjølecellene, som ligger på rekke og rad i kjølerommet, regulerer vi oksygenet ned til en prosent og karbondioksidnivået opp til 1- 2,5 prosent, sier forsker Dirk Köpcke.

Oksygenet blir erstattet med nitrogen som blir hentet fra luft ute via en generator. Lagringen blir overvåket automatisk døgnet rundt, året rundt. I tillegg må luftsammensetningen sjekkes manuelt minst en gang i uken.

Det er gjort forsøk med lagring både i Telemark og i Hardanger tidligere, men dette har vært gjort i mindre målestokk og ikke under de samme kontrollerte forholdene.

Jan Meland

Fruktkonsulent Jan Meland er fornøyd med svarene forskningen har gitt.

Foto: Anne Lognvik / NRK

– Fantastiske svar

– Vi har fått de svarene vi håpet på, smiler fruktkonsulent Jan Meland og prøvesmaker et eple som er lagret i fem måneder. Det er friskt, saftig og fast og lett grønnaktig i skinnet. Det er med andre ord ikke helt modent, men ideelt med tanke på fremtidig salg.

Forskjellen på eplene er tydelig. De som har vært lagret bare i kjølerom er fullmodne og begynner å bli litt myke i skallet, mens de som er lagret med redusert surstoff og høyere karbondioksid er svært sprø og faste og litt grønne.

– De må ligge et par dager i kjølerom for å bli fullmodne og klare for butikksalg, sier forsker Dirk Köpcke.

Epler

I den går kurven til venstre er epler som er lagret i oksygenreduserte kjøleceller. Til høyre er det epler som er lagret på vanlig vis.

Foto: Anne Lognvik / NRK