Det er en etterlengtet drøm som nå går i oppfyllelse i fruktbygda i Telemark.
– Vi graver nå ut tomten til det nye fruktlageret som trolig blir Norges mest avanserte. Vi er i forhandlinger med leverandører til et nytt og moderne lagringssystem som skal sikre norsk frukt i butikkene i alle fall til over jul neste år, sier daglig leder i Telefrukt, Svein Børte.
Sesongen for norske epler er kort. 90 prosent av alle eplene i butikkene rundt juletider er importert. Telefrukt på Gvarv har nå gått til konkurrentene for å finne løsningen.
I butikkene er det tomt for norske søtepler. De store kjedene er glade for utviklingsarbeidet i Sauherad.
– Kundene vil ha norske epler, og vi er interessert i norske epler med god kvalitet så lenge det finnes, sier Signe Bunkholt Sæter i Norgesgruppen.
Norgesgruppen har litt over 40 prosent av markedsandelen på norske epler og økningen av salget var 22 prosent fra 2016 til 2017. Selskapet var tomme for norske epler 15. november i fjor.
Ultralavt oksygennivå
Det er sortene Discovery, Rød Aroma og Rubinstep som ble sendt ned til Jork i august, september og oktober, og som inngår i forsøksopplegget med langtidslagring. Metoden er såkalt ULO-lagring som står for Ultra-Lavt Oksygennivå.
– Her har vi fire kjøleceller som er like. I disse tette kjølecellene, som ligger på rekke og rad i kjølerommet, regulerer vi oksygenet ned til en prosent og karbondioksidnivået opp til 1- 2,5 prosent, sier forsker Dirk Köpcke.
Oksygenet blir erstattet med nitrogen som blir hentet fra luft ute via en generator. Lagringen blir overvåket automatisk døgnet rundt, året rundt. I tillegg må luftsammensetningen sjekkes manuelt minst en gang i uken.
Det er gjort forsøk med lagring både i Telemark og i Hardanger tidligere, men dette har vært gjort i mindre målestokk og ikke under de samme kontrollerte forholdene.
– Fantastiske svar
– Vi har fått de svarene vi håpet på, smiler fruktkonsulent Jan Meland og prøvesmaker et eple som er lagret i fem måneder. Det er friskt, saftig og fast og lett grønnaktig i skinnet. Det er med andre ord ikke helt modent, men ideelt med tanke på fremtidig salg.
Forskjellen på eplene er tydelig. De som har vært lagret bare i kjølerom er fullmodne og begynner å bli litt myke i skallet, mens de som er lagret med redusert surstoff og høyere karbondioksid er svært sprø og faste og litt grønne.
– De må ligge et par dager i kjølerom for å bli fullmodne og klare for butikksalg, sier forsker Dirk Köpcke.