NRK Meny
Normal

Dømt til psykisk helsevern etter drapet på Steen

Den 44 år gamle kvinnen som var tiltalt for å ha drept John Gerhard Steen med en mengde knivstikk, er dømt til tvungent psykisk helsevern. Kvinnen har erkjent å ha drept Steen, og har vært innlagt ved sykehuset Telemark siden drapsdagen.

John Gerhard Steen

Kulturpersonligheten John Gerhard Steen ble funnet død i sitt hjem i Langesund i Telemark 28. januar 2014.

Foto: Fredrik Laland Ekeli / NRK

Under rettssaken mot kvinnen, ba aktor, statsadvokat Alf Martin Evensen, om at hun måtte dømmes til tvungen behandling, fordi hun da ville være bedre sikret mot å slippe ut før blir vurdert som frisk nok til det, samt at påtalemyndigheten blir orientert dersom det skjer.

Kvinnen er også dømt til å betale 90 tusen kroner i erstatning til de to barna til John Gerhard Steen.

Kulturpersonligheten John Gerhard Steen ble drept i sitt hjem, 28. januar i fjor. Steen hadde blitt stukket med en liten kniv en rekke ganger. Kvinnen varslet selv om drapet og tok bilder av avdøde.

– Gruet seg til rettssaken

Bistandsadvokat Niels Christian Schelver Petersen sier at de etterlatte er glade for resultatet. Han sier dommen er som forventet og at de ser fram til å være ferdig med rettssaken.

- De har gruet seg til behandlingen i retten. Sånn sett er det en lettelse å kunne legge dette bak seg, sier Schelver Petersen.

Forsvarer for den dømte kvinnen (44), Jan Erik Granmo er heller ikke overrasket over dommen. Han sier det ikke er aktuelt å anke og er glad for at erstatningskravet mot henne er redusert fra nærmere en halv million til 90 tusen kroner.

Trolig psykotisk

Under rettssaken pekte aktor på at drapet ble gjort bevisst og på en meget brutal måte. Rettspsykiaterne Arvid Nedal og Torgeir Husby har vurdert at kvinnen lider av en rekke psykiske lidelser og sa at hun trolig var psykotisk da drapet skjedde.

Forsvarer Jan Erik Granmo påpekte at kvinnen trengte behandling, men at det ikke var nødvendig å dømme henne til tvungen behandling, fordi agresjonen hennes først og fremst var rettet mot Steen på grunn av det turbulente forholdet deres.

 • Ønsker idrett på Stevneplassen

  Ordfører i Skien Hedda Foss Five ønsker at det skal legges tilrette for idrett på Stevneplassen i Skien. Hun mener at et idrettsanlegg på Stevneplassen tilknytta Odd og Toppidrettsgymnaset vil være gunstig, skriver Varden.

  Stevneplassen i Skien
  Foto: NRK
 • Frykter for barnas sikkerhet

  Elever og ansatte ved Kjølnes ungdomsskole er bekymra over at Vegvesenet har utsatt å lage en ny undergang ved Lilleelvkrysset i Porsgrunn. De er redde for sikkerheten til barn og unge som ferdes i området, og som har dette som skolevei.

 • Flere bruker kyststien i Bamble

  Bedre merking og tilrettelegging med broer og trapper har ført til en kraftig økning i bruken av kyststien i Bamble. Det siste året har mer enn 42 000 turgåere passert telleapparatet på kyststien langs Langesundhalvøya.

 • Kraftkommuner kan tape store penger

  200 kraftkommuner kan tape mellom 350 og 400 millioner kroner. Regjeringen foreslår ingen endringer i renta som brukes til å vurdere verdien på kraftverk. Dermed får kommunene mindre penger i eiendomsskatt. Det kan føre til tjenestekutt for kommunene.