Hopp til innhold

Pinsevennene vil ha flere ungdommer

SKIEN (NRK): Ungdommen forsvinner fra bygdene for å få utdannelse og jobb. Det preger også menighetene.

Helge Terje Gilbrant

Pastor Helge Terje Gilbrant ser at medlemstallet totalt holder seg ganske stabilt, men menighetene i de små bygdene sliter når gjennomsnittsalderen blir stadig høyere.

Foto: Britt Boyesen / NRK

Det er ekstra travle dager i Pinsekirken Tabernaklet i Skien. Alle barnehagene i byen har blitt invitert på påskevandring. En flokk med gule refleksvester forsvinner ut av døra etter å ha hørt om Jesus og miraklene i bibelfortellingene.

Pastor Helge Terje Gilbrant er stolt av dette tilbudet. Tabernaklet er den eneste kirken i byen som tilbyr dette. Mange har julespill, men ingen inviterer ungene til påskevandring.

– Takk for at vi fikk komme, sier en av de voksne før den gule flokken forsvinner bortover fortauet.

Det er over 900 medlemmer i den største pinsemenigheten i Telemark. En oversikt fra fylkesmannen viser at det er nærmere 4.000 pinsevenner fordelt på 22 menigheter i fylket, og pinsemenigheten er den største frikirkemenigheten. I Norge er det totalt 300 menigheter og 42.000 medlemmer. 32.000 av dem er døpte medlemmer, og rundt 10.000 er barn.

Forsvinner

Barn og unge er ekstra velkomne i pinsemenighetene, og særlig i de små menighetene.

– Ute på bygdene sender de den beste ungdommen fra seg til de store menighetene

De skal ha seg utdanning og jobb. Det forstår pastoren godt. Dermed sitter de eldste i menighetene igjen.

– De ser at gjennomsnittsalderen blir høyere og høyere. De gjør det beste ut av det, men de sliter tungt, sier Gilbrant.

Pinsekirken Tabernaklet

En gang var det Odds turnhall. Siden 1970 har det vært samlingsstedet til pinsemenigheten i Skien.

Foto: Britt Boyesen / NRK

Ribbeveggene i den gamle Turnhallen i Skien er borte. Pinsemenigheten overtok bygningen for snart et par generasjoner siden. Pinsekirken Tabernaklet et den eldste menigheten i Norge. Den ble etablert i 1908.

– Da var det virkelig vekkelsesluft over landet, smiler pastoren. Den gangen ble det dannet menigheter i hver by og bygd.

Vil vinne ungdommen

Nå forsøker de å lage arrangement og andre tilbud som kan samle flere, også pinsevenner i små menigheter. Menigheten har blant annet et eget leirsted i Fyresdal der de kjøpte de gamle hotellet. Det er et viktig møtested for ungdommen.

– Vi tror at en av våre viktige oppgaver er å vinne den neste generasjonen. Vi må gjøre Jesus kjent for dem. Det har alltid vært vårt kall å gjøre evangeliet kjent.

Helge Terje Gilbrant peker på at det er viktig å nå ungdommen tidlig.

– Det er vanskelig å nå fram til dem som ikke har hørt om evangeliet før de er 30 år.

I disse dager har de levert inn en søknad om støtte slik alle trossamfunn i Norge kan gjøre. Det kan betyr rundt 1,9 millioner kroner til pinsemenighetene i Telemark.

– Takket være disse pengene kan vi lage påskevandringer for de minste og et godt tilbud til ungdommen, avslutter pastoren i Pinsekirken Tabernaklet.