NRK Meny
Normal

– Menighetene er ikke bare for nordmenn lenger

Mange kristne menigheter merker en økt pågang av innvandrere. Sist søndag fikk pinsemenigheten i Kristiansand 50 nye medlemmer av utenlandsk opprinnelse.

Guri Jakobsen og Mastaneh Shirighaleh

Mastaneh Shirighaleh føler seg hjemme i pinsemenigheten Filadelfia i Kristiansand. Denne uken hjelper hun kantineleder Guri Jakobsen på kjøkkenet.

Foto: Kari Løberg Skår / NRK

– Det er et stort antall innvandrere som har kommet til menigheten de siste årene, sier barne- og familiepastor i Filadelfia Kristiansand, Jan Kjosavik.

Sist søndag fikk menigheten 50 nye medlemmer. Disse har vært med i menighetens egen gruppe for innvandrere fra Etiopia og Eritrea.

– Ikke bare for nordmenn

I løpet av de to siste årene har menigheten tatt imot mennesker fra mange forskjellige land. De kommer fra Etiopia, Eritrea, Kongo, Afghanistan, Iran, Irak og Syria. I tillegg er det noen fra Øst-Europa.

Kjosavik har ansvar for det flerkulturelle arbeidet i menigheten. Nye landsmenn ønskes velkommen.

– Vi må innse at vi er ikke menigheter for nordmenn lenger. Vi må inkludere folk fra andre nasjoner, sier han.

En møteplass på tvers av religion

Jan Kjosavik

Barne- og familiepastor Jan Kjosavik har ansvar for det flerkulturelle arbeidet.

Foto: Kari Løberg Skår / NRK
Harald Furre

Ordfører i Kristiansand, Harald Furre (H).

Foto: Odd Rømteland / NRK

Noen kommer i kontakt med menigheten via naboer, andre gjennom menighetens utadrettede virksomhet.

Én gang i måneden arrangerer menigheten internasjonal middag. Det har blitt en møteplass for mennesker fra ulike kulturer og med forskjellig religiøst ståsted.

– Vi er alle mennesker som trenger å bli sett, inkludert og å høre til et sted. Det handler ikke bare om gudstjenestene, men om å skape fellesskap. Det ønsker vi at de skal finne her hos oss, sier Kjosavik.

Han sier at mange menigheter i Kristiansand er opptatt av å inkludere mennesker fra andre nasjoner.

Det synes ordfører Harald Furre (H) er bra.

– Jeg kan ikke være noe annet enn positiv til dette. Det er viktig at alle gode krefter bidrar til best mulig integrering av flyktninger og asylsøkere, sier han.

– Jeg har fått en familie

Mastaneh Shirighaleh fra Iran har vært i Norge i to år og tre måneder. Hun kom til menigheten i vår. Det er hun glad for.

– Nå føler jeg at jeg har fått en familie. Jeg er ikke alene lenger, sier hun.

Kjosavik anslår at omtrent 200 innvandrere er involvert i menigheten som totalt har 1700 medlemmer. Det mener han er bra for menigheten.

– Jeg tror vi har godt av det, fordi vi her i Norge har vært forskånet for det meste. Vi får utvidet perspektivet på hva livet kan innebære, sier han.

Menigheten er forberedt på at det vil komme flere innvandrere de neste årene. Nå har de blant annet begynt å tolke søndagsgudstjenestene til engelsk.

Filadelfia Kristiansand

Omtrent 200 innvandrere er involvert i pinsemenigheten Filadelfia i Kristiansand.

Foto: Kari Løberg Skår / NRK