Hopp til innhold

Satser på små C-vitaminbomber

SAULAND (NRK): Øystein Timland har valgt en saftig blanding av Hedda, Ben Tron og Narve Viking. Mange vil ha solbær i flytende form.

Narve Viking

Narve Viking er en norsk sort som tåler godt sykdom.

Foto: Britt Boyesen / NRK

Åtte tonn ble det i år. Plukkemaskinene har gjort en god jobb. Nå skal saftpressa overta solbærene fra Landsverk Gaard.

– Hedda er litt småsur og litt besk, sier solbærbonden. Hedda er allikevel en av hans utvalgte. Sortene Ben Tron og Narve Viking bidrar også til et produkt han er stolt av.

Øystein Timland overtok solbærproduksjonen etter faren sin som plantet de første store feltene på 1980-tallet. Nå har han 42 mål med solbærbusker. Dessuten satser bonden på korn, raps og gårdsbutikken. I tillegg til fulltidsjobb på en teknologibedrift på Notodden.

Det meste blir saft

Solbærsaft

Søt saft, litt mindre søt saft og solbærsaft uten sukker er tappet på flaskene.

Foto: Britt Boyesen / NRK
Gårdsbutikk

Ost, honning, håndarbeid og mye annet er samlet i den gamle stallen som har blitt butikk.

Foto: Britt Boyesen / NRK

Han sammenligner seg litt med en vinprodusent. Solbær og druer er avhengige av det samme. Sol, regn og godt jordsmonn. Smaken blir deretter. Både den første, lille slurken og ettersmaken.

De aller fleste solbærbøndene sender bærene sine til pressing. Det er få som velger å plukke dessertbær. Disse bærene er håndplukket. Saftbærene blir plukket med maskiner.

– Telemark er landets største solbærprodusent, opplyser rådgiver Stanislav Strbac hos Norsk Landbruksrådgivning. Det er rundt 30 bønder som leverer fra 800 dekar (mål) i fylket. På landsbasis blir 2000 dekar brukt til solbær.

Noen bønder har sluttet med solbær etter å ha opplevd flere år med frostnetter eller sykdom på bærene.

– Jeg følger godt med på rapporter vi får om sykdom, sier Øystein Timland. Han innrømmer at det ikke er like gode resultater hvert år, men allikevel er han glad i solbær.

Gjennom nåløyet

De siste årene har han satset mer enn noen gang. Gårdsbutikken i den gamle stallen har selvfølgelig fått plass til flaskene med egen saft. Timland er veldig fornøyd med resultatet han har smakt seg fram til. Kundene er også enige.

Det er ikke bare saft som får bein å gå på. I helgene dufter det nybakt brød langt ut på E134. Andre lokale produsenter selger også varene sine i gårdsbutikken. Timland har tro på at butikken er en god investering. Det er også Innovasjon Norge som har bidratt underveis.

Nå gleder han seg til jul. I oktober starter forberedelsene til julegløggen. Da lager Øystein Timland og kona krydderblandingen. Deretter starter forberedelsene til julemarkedet på Norsk Folkemuseum. For første gang skal de selge solbærsaft fra Landsverk Gaard på Bygdøy i Oslo.

– Det er litt av et nåløye, sier en stolt bonde. Han og kona har ingen fritidsproblemer. Og hvis noen lurer på hvordan de har overskudd til jobb både utenfor og på gården?

– Det er C-vitaminene i solbærsafta som gjør susen, smiler Timland bredt og tar en håndfull bær. Han blir aldri lei av den smaken.

Øystein Timland

Øystein Timland er fornøyd med årets avling.

Foto: Britt Boyesen / NRK