Eventyrlig bærsesong

Multene er modne, blåbærene blå, bringebærene er søte, og selvplukk er populært nå.

Bringebær

Selvplukk av bringebær er svært populært nå.

Foto: Anne Lognvik / NRK

Husker du familiesøndagen i jordbæråkeren? Kanskje krabbet du rundt på alle fire og spiste mer enn du plukket? Eller kanskje var du en av dem som ventet med å spise til bærene ble servert med fløte og litt sukker på toppen?

Nå er selvplukk i vinden igjen. Men denne gangen er jordbærene byttet ut med litt høyere hengende bringebær. På gården til gartner Roald Pedersen på Viste i Randaberg er det flust av modne bringebær akkurat nå.

– Det er en eventyrlig avling i år, sier Pedersen mens han plukker bær fra en av buskene.

Roald Pedersen

Gartner Roald Pedersen opplever en eventyrlig bringebærsesong på gården på Randaberg i år.

Foto: Rebecca Bjerga/NRK

Plukk i regnet

Bringebærene henger som store, røde fristelser overalt hvor du ser, og mange har oppdaget gleden av å plukke sine egne bær.

– Vi har kunder fra Haugesund til Moi. Det er stor interesse for selvplukk av bringebær. Mange har med seg piknikkurv og camper omtrent mellom rankene, sier Pedersen og smiler.

Selv om været ikke har vist seg fra sin beste side de siste dagene, er det ingen grunn for å holde seg unna selvplukkgårdene hvor bringebær står på menyen.

– Du kan plukke bringebær selv om det regner. Bringebær tåler utrolig mye, de blir ikke vasne selv om det regner en del, sier han.

Selvplukkere

Brødrene Ole og Emil Pedersen liker godt bringebær.

Foto: Rebecca Bjerga/NRK

Sommerlig vinterdessert

Det er lett å komme til, og en slipper å bøye seg når en plukker bringebær, og mange synes det er kjekt å ta med familien ut i naturen.

– Og så er det tidsriktig, sier gartneren.

– Mange vil ha kortreist mat nå. Det er ingen andre som har tatt på bærene før du plukker dem, og du kan ta de med hjem og foredle dem slik du ønsker, sier han.

Mange lager syltetøy, saft eller smoothie av bærene.

– Dersom du fryser store, tørre og hele bær, kan du ta de ut av fryseren midt på vinteren og de vil se ut som om de er nyplukket.

bringebær

– Det går fort å plukke bringebær, sier Pedersen.

Foto: Rebecca Bjerga/NRK

– Hvorfor har bringebær blitt mer populært?

– Bringebær er supergodt, sunt og veldig anvendelig, sier han.

Vurderer andre bærtyper

Gartneren har fått spørsmål om å utvide selvplukk-tilbudet med andre bær.

– Vi vurderer det, men må ta ett skritt om gangen. Vi har mange bringebærbusker og det krever enormt mye arbeid, sier han og legger til:

– Vi har aldri hatt en så god sesong som i år. Det er helt fantastisk.

Og for bærplukkerne er den eventyrlige avlingen motiverende.

– Det er kjekt å kunne stå på samme sted og fylle en hel kurv med bringebær. Da synes folk det er kjekt å plukke, sier han.