Bonden tjener dobbelt så mye på denne oksen

DRANGEDAL (NRK) : Seks gårder i Telemark går sammen for å levere kortreist mat direkte til kunder. Storfe-bonde i Drangedal tjener dobbelt så mye på å selge privat.

Bassen

HAN ER SJEFEN: Basse, en limousin-okse på nesten 600 kilo er sjefen på Amberslåtta gård.

Foto: Lars Tore Endresen / NRK

Magnus Huseby jobbet på REC i Porsgrunn, og da solpanelprodusenten gikk konkurs, måtte han tenke nytt. Familien i Drangedal hadde bygd hus, fjøs, kjøpt inn traktor, utstyr og dyr for flere millioner.

– Jeg måtte få mer ut av gårdsdriften. For vi slet grusomt med økonomien, sier han

Over alle støvelskaft

Han solgte kjøttet de produserte på gården til Nortura. Men det var han ikke fornøyd med.

Magnus Huseby

Det er gøy å se hvor fornøyd kundene er når de får det spesielle limousin-kjøttet, forteller Magnus Huseby.

Foto: Lars Tore Endresen / NRK

–Jeg begynte å tenke på om jeg kunne selge kjøttet privat. Da jeg begynte med det for rundt tre år siden tok det helt av. Jeg klarer ikke levere nok.

Egen kjølebil

Nå blir storfeet sendt til slakteriet Jens Eide i Lillesand. Huseby henter det en god uke senere. Så kjører han det ut til privatkunder og restauranter med en gang, foreløpig bare langs E18 i Telemark. Han vil gjerne være lenger på veien, og da trenger han en kjølebil.

– Jeg fant ut at dette må jo flere ta del av, kanskje kan vi skape flere arbeidsplasser, og sikre bønder slik at de får mer igjen for det de holder på med, sier Huseby.

TelemarkMat

Han inviterte fem bønder i området som driver med kortreist mat. Det hele endte med stiftelsen TelemarkMat. Etter hvert ble kommunen med også.

Kjølebil

Flere bønder i Telemark er interessert i å bli med på det nye prosjektet til Magnus Huseby. her er den nye kjølebilen som skal levere kortreist mat fra Telemark

Foto: Lars Tore Endresen / Nrk

– Vi fikk 230 000 kroner i støtte for å kjøpe en kjølebil. Selv står vi for resten. Nå skal jeg begynne å kjøre ut om en ukes tid til Kragerø og Oslo.

Han forteller at alt hans salg foregår via nettsidene hans.

Vi har ikke kommet så langt at vi har en bankterminal enda, smiler Huseby.

Tjener dobbelt så mye som før

Nå skal kjølebilen snart ut på sin første tur. Huseby må selv betale for nedskjæring og pakking til private kunder. Likevel sitter han igjen med mye mer enn han gjorde før.

– Rundt regnet tjener jeg dobbelt så mye i dag enn jeg gjorde før. Jeg selger kjøttet mitt privat istedenfor til Nortura, som igjen skal selge videre til kjøpmannen. Vi ser hvert eneste år at de har milliardoverskudd og det irriterte meg. Bonden satt bare igjen med knapper og glansbilder. Leverer jeg godt slakt til Nortura får jeg rundt 70 kroner. Nå selger jeg det for 200 krpner kiloen. Uansett sitter jeg igjen med dobbelt så mye som før, forteller Huseby.