NRK Meny
Normal

Reddet motstandsmenn på tyskernes «dødsliste»

I dag ble Synnøve Aasland (89) fra Notodden innlemmet i heltegalleriet på Vemork for sin innsats under 2. verdenskrig.

Synnøve Aasland

HEDRET: I dag fikk Synnøve Aasland plass på veggen blant lokale motstandshelter på Vemork.

Foto: KARI EINANG / NORSK INDUSTRIARBEIDERMUSEUM

Aasland hedres fordi hun, i en alder av 17 år, klarte å levere en navneliste til motstandsbevegelsen under okkupasjonen i 1944, slik at personer som skulle blir drept av tyskerne hadde mulighet til å stikke av.

Synnøve Aasland

Synnøve Aasland (89). Bildet er tatt da hun ble hedret på kvinnedagen 8 mars i år.

Foto: Jannicke Møller Andersen

– Jeg tenker nok jeg hadde gjort det samme i dag. Jeg hadde nok det, sa Synnøve Aasland da NRK møtte henne på Brattrein hotell på Notodden i forbindelse med at hun ble hedret på kvinnedagen i år.

Les hele historien hennes her.

Galleriet hun i dag ble innlemmet i er en del av krigsutstillingen «Helter i Telemark» ved Norsk Industriarbeidermuseum.

Ville blitt drept

På lista hadde tyskerne ført opp rundt ti navn på personer som skulle likvideres etter at «D/F Hydro» var blitt senka noen dager tidligere.

«Dødslisten» hadde hun sydd inn i konfirmasjonskjolen sin da hun en februarkveld i 1944 tok Tinnsjøferja «Ammonia» på Tinnoset til Rjukan for å møte en kontakt som kunne varsle mennene.

Tyskerne kom for sent

Klokka fire samme natt går tyskerne til aksjon mot mennene på lista, men de kom for sent. Kontakten Synnøve møtte på Rjukan hadde varslet den lokale motstandsbevegelsen. Takket være en ung jente i blå konfirmantkjole, var mennene allerede på vei inn på Hardangervidda da tyskerne slo til.

Synnøve var bare 17 år gammel da hun reddet livene til ti norske motstandsmenn, og hun risikerte livet ved å delta i oppdraget.

 • Lid Byggland utslått i semifinalen

  Ånund Lid Byggland ble nummer fire i sitt semifinaleheat under sprinten på Beitostølen lørdag. Bror Torgeir Lid Byggland og Mikael Gunnulfsen klarte ikke å gå videre fra kvartfinalene.

 • E 134 åpnet for normal trafikk

  E 134 over Haukelifjell er åpnet for vanlig trafikk igjen etter at uvær førte til kolonnekjøring lørdag formiddag.

 • Dieselvarmer ga brannutrykning

  Brannvesenet og politiet rykket ut etter melding om mulig bilbrann ved Down Town i Porsgrunn lørdag formiddag. Røyken som kom fra bilen viste seg å stamme fra bilens dieselvarmer.

 • Vant Gründeridol 2017

  Ungdomsbedriften Lamify UB fra Skien videregående skole vant Gründeridol 2017 i Telemark. 35 ungdomsbedrifter deltok i konkurransen om å ha de beste forretningsideene. Lampifys idé er å kombinere lampe og brannvarsler i ett produkt.