NRK Meny
Normal

REC stiger på børs etter krisen i Japan

REC er et av svært få selskaper som stiger på Oslo Børs. Analytikere mener at solsektoren kan få et løft som en følge av problemene med kjernekraft i Japan.

REC Wafer

– Det er for tidlig å si om dette er begynnelsen til en opptur for REC i form av økt etterspørsel etter solceller og teknologi for å utnytte solenergi, sier informasjonssjef Mikkel Tørud.

Foto: Petter Melsom / NRK

Kursen på aksjene til solenergiselskapet REC stiger kraftig mens andre børser faller etter det som har skjedd i Japan.

I Oslo stiger solaksjen Renewable Energy Corp. REC nye 4,6 prosent til 19 kroner, etter solid oppgang også i går. Aksjen har steget over 14 prosent denne uken.

– Det er tydelig at interessen for grønn energi blir sterkere etter det som har skjedd i Japan, sier ansatte ved REC i Porsgrunn, Henry Henriksen og Bjørn Inge Bekkavik.

Rundt lunsjbordet tror flere av de ansatte at frykten for atomkraftverkene kan føre til økt etterspørsel og interesse for strøm fra solenergi.

– Det er forferdelig det som har skjedd, og det blir veldig tydelig hvilke farer som er ved atomkraftverk, sier de to ansatte.

Stor pågang

– Jeg regner med at det tragiske som skjer i Japan fører til mindre utbygging av kjernekraft. Jeg håper det blir satset på mer miljøvennlig energi i fremtiden, sier hovedtillitsvalgt ved REC Wafer i Porsgrunn Hans Ødegård til NRK.no.

REC konsernet sentralt i Bærum har de hatt stor pågang fra media etter at aksjekursen steg kraftig mens øvrige kurser går ned.

– Det er for tidlig å si om dette er begynnelsen på en opptur for REC i form av økt etterspørsel etter solceller og teknologi for å utnytte solenergi, sier informasjonssjef Mikkel Tørud.

Informasjonssjefen legger til at hensynet til kunder og fremtidige leveranser til Japan gjør at de er tilbakeholdne med å gi seg inn på analyser på bakgrunn av det som har skjedd.

– Vil ikke profittere på andres nød

REC Wafer

REC er Telemarks største arbeidsplass med fire fabrikker og over 600 ansatte i Porsgrunn.

Foto: Tom Andersen / NRK

– Det er jo synd at det må en katastrofe til for at folk får opp øynene for miljøvennelig energi, sier nestleder i fagforeningen Rune Sørensen.

De ansatte NRK.no har snakket med var svært opptatt av katastrofen i Japan.

– Vi vil ikke profittere på andres nød, men vi vil likevel håpe at dette fører til bruk av mer grønn energi, sier Sørensen.

REC er verdens største produsent av silisium til solcelleproduksjon.

Uro blant investorer

Børsanalytiker Geir Linløkken, i det uavhengige selskapet Investtec, kan forklare hva som skjer i aksjemarkedet

– Investorene er redde. De vet ikke helt hvilke konsekvenser dette som skjer i Japan får, sier Linløkken.

Det som skjer i Japan og situasjonen i Libya preger markedet.

– Økende frykt gjør at investorer selger aksjer og kursene faller, sier Linløkken.

REC Wafer i Porsgrunn

Rundt lunsjbordet tror flere av de ansatte at frykten for atomkraftverkene kan føre til økt etterspørsel og interesse for strøm fra solenergi.

Foto: Tom Andersen / NRK