NRK Meny
Normal

Politiet bærer våpen på 17. mai

PORSGRUNN/SKIEN (NRK): For første gang i historien vil politiet være bevæpnet under feiringen av 17. mai.

Bevæpnet politi

Politiet har siden slutten av november hatt en midlertidig tillatelse til å bære våpen i det daglige. Siden er den midlertidige bevæpningen blitt forlenget flere ganger.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Det er klart etter at justisminister Anders Anundsen ga ordre om antiterrorbevæpning av alle operative politifolk. Endringen i våpeninstruksen gjør at Politidirektoratet (POD) i fremtiden kan søke Justis- og beredskapsdepartementet om lov til å bevæpne politiet i daglig tjeneste i tre måneder.

Haavard Gjestland

Haavard Gjestland har vært leder av 17. mai komiteen i Porsgrunn i en årrekke. Han er skeptisk til bevæpning av politiet på nasjonaldagen.

Foto: Johs Apold / NRK

– Å se bevæpnet politi på 17. mai, og ikke minst paraderende foran i 17. mai-toget, vil bli veldig spesielt, sier leder av 17. mai- komiteen i Porsgrunn, Haavard Gjestland.

Arnfinn Storkås i Operativ seksjon hos politiet i Telemark, sier at politiets oppgave er å sikre alle som feirer nasjonaldagen. Han vil verken bekrefte eller avkrefte at det blir bevæpnet politi først i 17. mai-togene rundt i landet.

– Hvordan vi kommer til å angripe den dagen vil jeg ikke utdype. Publikum skal være sikker på at vi kommer til å være til stede, synlige, og politiet er klare til å møte dersom noe skulle skje.

Hva mener du om saken? Diskuter nederst i artikkelen.

Utfordring å planlegge

Arnfinn Storkås

Arnfinn Storkås i politiet i Telemark vil ikke si hvordan de planlegger 17. mai 2015.

Foto: Johs Apold / NRK

Den midlertidige våpeninstruksen justisministeren ga den 25. november i fjor sier at politi i uniform skal bære våpen. Derfor er det en utfordring for politiet å planlegge nasjonaldagen.

– Det er en utfordring når det er snakk om store menneskemengder på flere steder. Vi har planer og instrukser, og vi er klare til å møte ulike scenarioer, sier Storkås.

Politiet vil ikke gå i detaljer, men sier at det er et overordnet mål at nasjonaldagen fremdeles skal ha et sivilt preg. Det støtter lederen av 17. mai-komiteen, Haavard Gjestland.

– Det er jo en tradisjon, og slik har det alltid vært. En bevæpning vil jo være helt nytt, og er vanskelig å forestille seg. Det vil være veldig trist hvis vi har kommet dit at det politiet skal bære våpen fast. Da blir vi jo like land vi gjerne ikke ønsker å sammenligne oss med. Det er ikke et ønske.

Den foreløpige antiterrorbevæpningen gjelder til 12. april, men blir trolig forlenget til etter 17. mai.

 • Tildelt Nidarosprisen

  Gisle Roksund fra Skien er tildelt Nidarosprisen for sin store innsats som allmennmedisiner. Det skriver Dagensmedisin. I begrunnelsen ble det sagt at Roksund er like allsidig som faget selv, og at han startet med samhandling før ordet var funnet opp.

  Gisle Roksund
  Foto: Stine Hansen Bakkebø
 • Kim Bøhm ansatt av Odd

  Tidligere supporterleder i Oddrane, Kim Bøhm, er ansatt av Odd. Hans oppgaver blir å bedre kjemien mellom Odd og resten av Fotball-Telemark, og jobbe i den nye Odd-butikken, det melder Varden.

 • Gode tall for Porsgrunn

  I nesten hele landet faller boligprisene, mens i Porsgrunn øker prisene parallelt med at det tar kort til og få solgt. Sist måned var det en prisøkning på 1,4 prosent. Gjennomsnittet for resten av landet viser en nedgang på 1,6 prosent melder Varden.