NRK Meny
Normal

Politiet bærer våpen på 17. mai

PORSGRUNN/SKIEN (NRK): For første gang i historien vil politiet være bevæpnet under feiringen av 17. mai.

Bevæpnet politi

Politiet har siden slutten av november hatt en midlertidig tillatelse til å bære våpen i det daglige. Siden er den midlertidige bevæpningen blitt forlenget flere ganger.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Det er klart etter at justisminister Anders Anundsen ga ordre om antiterrorbevæpning av alle operative politifolk. Endringen i våpeninstruksen gjør at Politidirektoratet (POD) i fremtiden kan søke Justis- og beredskapsdepartementet om lov til å bevæpne politiet i daglig tjeneste i tre måneder.

Haavard Gjestland

Haavard Gjestland har vært leder av 17. mai komiteen i Porsgrunn i en årrekke. Han er skeptisk til bevæpning av politiet på nasjonaldagen.

Foto: Johs Apold / NRK

– Å se bevæpnet politi på 17. mai, og ikke minst paraderende foran i 17. mai-toget, vil bli veldig spesielt, sier leder av 17. mai- komiteen i Porsgrunn, Haavard Gjestland.

Arnfinn Storkås i Operativ seksjon hos politiet i Telemark, sier at politiets oppgave er å sikre alle som feirer nasjonaldagen. Han vil verken bekrefte eller avkrefte at det blir bevæpnet politi først i 17. mai-togene rundt i landet.

– Hvordan vi kommer til å angripe den dagen vil jeg ikke utdype. Publikum skal være sikker på at vi kommer til å være til stede, synlige, og politiet er klare til å møte dersom noe skulle skje.

Hva mener du om saken? Diskuter nederst i artikkelen.

Utfordring å planlegge

Arnfinn Storkås

Arnfinn Storkås i politiet i Telemark vil ikke si hvordan de planlegger 17. mai 2015.

Foto: Johs Apold / NRK

Den midlertidige våpeninstruksen justisministeren ga den 25. november i fjor sier at politi i uniform skal bære våpen. Derfor er det en utfordring for politiet å planlegge nasjonaldagen.

– Det er en utfordring når det er snakk om store menneskemengder på flere steder. Vi har planer og instrukser, og vi er klare til å møte ulike scenarioer, sier Storkås.

Politiet vil ikke gå i detaljer, men sier at det er et overordnet mål at nasjonaldagen fremdeles skal ha et sivilt preg. Det støtter lederen av 17. mai-komiteen, Haavard Gjestland.

– Det er jo en tradisjon, og slik har det alltid vært. En bevæpning vil jo være helt nytt, og er vanskelig å forestille seg. Det vil være veldig trist hvis vi har kommet dit at det politiet skal bære våpen fast. Da blir vi jo like land vi gjerne ikke ønsker å sammenligne oss med. Det er ikke et ønske.

Den foreløpige antiterrorbevæpningen gjelder til 12. april, men blir trolig forlenget til etter 17. mai.

 • God vintersesong

  Norske alpinanlegg har ein svært god vintersesong. Tal frå Alpinanleggenes Landsforening viser så langt ei auke i omsettinga i Telemark på 18 prosent frå i fjor. Tidlig sesongstart i november og mykje snø er grunnen til dei gode resultata.

  Skikøyring Trysil
  Foto: Alpinanleggenes Landsforening
 • Fv. 37 blir stengt i dag

  Fylkesveg 37 Tinnsjøvegen vil bli stengt på grunn av rassikringstiltak i dag kl. 14.30. Dei skal få ned ein skavl rett sør for Presturatunnelen. Entreprenørar vil stå klare til å rydde det som kjem ned, og vegen vil bli opna att med ein gong det er rydda.

 • Vasskraft mot flaumskadar

  Regulerte vassdrag gjev mindre færre flaumskadar. Berre langs Skiensvassdraget blir samfunnet spara for 1,5 milliardar kroner fordi vatnet kan bli halde att i magasina. Det viser ein rapport som Oluf Ulseth i Energi Norge legg fram i Skien dag.

 • Cupresultat

  Hei slo ut Urædd i kvalifiseringa til NM i fotball i går kveld. I Bø vann Skarphedin heile 7–2 over Herkules frå Skien. Medan eit anna Skienslag, Tollnes, er ute av cupen etter at dei tapte mot Express frå Grimstad.