NRK Meny
Normal

På flyplassen i Istanbul - De hadde ikke kontroll

Johanna Bergsli forteller om kaotiske tilstander på flyplassen da militærkuppet startet i natt. – En horde menn gikk bare rett inn på flyplassen og alle de ansatte forsvant, forteller hun.

Turkey Airport Blasts

Under en måned etter terrorangrepet på Atatürk internasjonale flyplass i Istanbul, utspant det seg skremmende scener på flyplassen.

Foto: Emrah Gurel / Ap

Johanna Bergsli fra Skien skulle egentlig bare være i Istanbul i noen timer i går kveld før hun skulle videre til Dubai, men slik gikk det ikke.

– Vi fikk ingen beskjeder, men ser plutselig at folk begynner å bevege på seg, og plutselig var de som tidligere hadde sjekket oss inn til gaten borte og det stod bare at alle flyene var forsinket, sier hun.

– Her burde de ha kontroll

Johanna Bergsli

– Når vi kjørte var det mye politi og i hvert fall fem store tanks som var på vei for å blokkere veien mot flyplassen, men de er i ferd med å bli tauet vekk, forteller Johanna Bergsli fra Skien.

Foto: Privat

Bergsli, som til daglig jobber i et oppstartsselskap i Dubai, forteller at stemningen var forholdsvis rolig da «opprørerne» befant seg på utsiden.

– Jeg tenkte at flyplassen tross alt var utsatt for bombing for bare to uker siden, så her burde de ha kontroll, men jeg skjønte fort at de ikke hadde det når vi plutselig hørte skrik og skrål på utsiden av vinduene der hvor flyene tar av.

Flere hundre tok seg inn på flyplassen

Etter hvert tok «opprørerne» seg også inn på selve flyplassen. Hun anslår at det de var flere hundre stykker.

– Folk gjemte seg under seter og slikt, og det var mange som satt og gråt og var redde. Da kom de bort å sa at de ikke måtte gråte, at de bare var hyggelige og at alt gikk bra.

Dårlig sikkerhet

– Jeg tenkte da at sikkerheten på flyplassen ikke er på topp når plutselig en hel horde kan ta seg inn på den måten der. Det var det som kanskje var mest bekymringsverdig. Ikke nødvendigvis de, mener Bergsli.

Når de forsvant igjen var stemningen ganske rolig, forteller Bergsli, men så eskalerte det igjen.

– Vi hørte smell og jagerfly og da ble folk redde igjen, og de ble jeg og.

Folk «raidet» butikkene

– Alle som jobbet i butikkene hadde bare forlatt kioskene sine. Det var jo ikke noe mat eller drikke å få heller, så folk begynte å raide butikkene og gikk bare inn og tok det som var. Noen forsynte seg litt vel godt med drikke og suvenirer, sier Bergsli.

Lang natt

Hun var heldig og kom i kontakt med en lokal businessmann som klarte å få de ut av flyplassen og er nå på vei til et hotell i en forstad utenfor byen. Hun forteller at hun fremdeles ikke har hørt noe fra flyselskapet.

– Ikke i det hele tatt. ingenting, men det var jo ingen i noen av avdelingene jeg så på flyplassen heller. Alt i alt så følte det ikke ut som de hadde kontroll, avslutter hun.

 • Skriker etter IT-folk

  IT-bransjen skriker etter folk med IT-kompetanse. Flere IT-studenter får jobb før de er ferdig med skolen. Høgskolelektor ved Høgskolen i Sørøst-Norge, Jon Kvislid, sier de merker et ekstra trykk fra IT-bransjen om dagen.

 • Listhaug bør trekke seg

  KRFs Geir Jørgen Bekkevold mener justisminister Sylvi Listhaug må finne seg noe annet å gjøre. Bekkevold sier til Varden, at han håper at Erna Solberg forstår at det ikke er bra for hverken ministeren eller regjeringen å leve med en justisminister som ikke har tillit.

  Geir Jørgen Bekkevold(KrF), stortingsrepsentant
  Foto: Anne Lognvik / NRK
 • Vil ha oppmykning


  Daglig leder i Kragerø næringsforening, Janna Phil, sier til Kragerø Blad at de skulle ønske det var større handlingsrom i kommunen når det gjelder parkering. Næringsforeningen ønsker seg en oppmyking av de sentrale forskriftene slik at man kan få på plass flere lokale løsninger.

 • Buss for tog

  Togreisende fra Skien og Porsgrunn som skal inn til Oslo må belage seg på buss for tog i påsken. Bane NOR gjør nødvendig vedlikehold i Lieråsen tunnel fra lørdag 24. mars til og med søndag 01. april.