Hopp til innhold

Ny forskning gir håp om ME-kur

Ny norsk forskning peker i retning av at Kronisk Utmattelsessyndrom (ME) er en betennelsestilstand. Det gir pasienter og eksperter håp om å finne en kur innen få år.

Utmattet

ILLUSTRASJONSFOTO: Personer med kronisk utmattelsessyndrom, også kalt ME, føler ofte en utmattelse de ikke klarer å hvile fra seg.

Foto: Colourbox

Ola Didrik Saugstad

Ola Didrik Saugstad er en norsk barnelege, forsker og debattant i spørsmål om medisinsk etikk. Han er også professor i barnesykdommer ved Universitetet i Oslo, og engasjert i ME-forskning.

– Det har kommet mye spennende forskning om ME bare de siste ukene, og mye som peker i retning av at ME er en betennelsestilstand. En inflammasjon i flere organer, og man har også funnet endringer i hjernen som kan peke i samme retning, sier Ola Didrik Saugstad, Professor i medisin ved Universitetet i Oslo.

Han refererer blant annet til forskning gjort ved Haukeland Universitetssykehus og Notodden sykehus, og en ny amerikansk rapport som også peker i retning av at symptomene pasientene forteller om kan forklares medisinsk.

– Den aller siste forskningen viser jo at det stemmer forbløffende med det pasientene selv sier at de har. Det lønner seg å lytte til pasienten, for de har som oftest rett når de forklarer sine egne symptomer, sier Saugstad.

– Tar hele hverdagen

Anne-Marit Landsverk

Anne-Marit Landsverk, leder i ME-foreningen i Telemark.

Foto: Susanne Flølo / NRK

Anne-Marit Landsverk, ME-pasient og leder i ME-foreningen i Telemark, er positiv til den nye forskningen, men får ikke hvile helt enda.

– Det er helt fantastisk, og helt nødvendig! Men det må forskes mer, for selv om det stadig kommer nye forskningsresultater, er det foreløpig ingen som gir mulighet for noen behandling, sier hun.

Hvordan å leve med i ME i dag?

– Det tar jo hele hverdagen min. Det tar hele livet det å være syk. Kroppen jobber mot sykdommen hele tiden, så da er det ikke mye krefter igjen til å jobbe eller gjøre det man har lyst til, sier Landsverk.

Hun er en av pasientene som ble plukket ut til å være med på forskningsprosjektet som blant annet Notodden sykehus startet opp med i fjor.

Les også: Notodden forsker på ny ME-medisin

– Det er veldig spennende å være med, men det er hardt arbeid, for du må skrive ukentlige rapporter på hvordan det står til, og da får man jo 'gnidd det inn' at helsa ikke er god, men det er veldig flott å kunne være med å gjøre en innsats for at vi blir bedre, sier hun.

Optimistisk

Bare i Telemark er det anslått at mellom seks og åtte hundre personer er rammet av ME. Saugstad holdt i dag foredrag om ME på Ælvespeilet i Porsgrunn hvor han snakket om ny forskning, symptomer og prognoser.

– Det er viktig å avslutte med å si det at man må være optimist. Dels fordi vi vet at noen ME-pasienter blir spontant friske, men også fordi vi har nå kanskje muligheter for en behandling. I tillegg må man være tålmodig, for det tar litt lenger til enn man tenker seg å få resultatene på banen, og det er nødvendig å gjøre ting på en skikkelig måte, sier Saugstad.

Les også:

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark