NRK Meny
Normal

Mener OL-kravet ødela for EM-medaljer

Det særnorske OL-kravet kan ha kostet Norge medaljer under friidretts-EM. Det mener 800-meterløper Hedda Hynne fra Skien.

Hedda Hynne

I TETEN: Hedda Hynne under 800 meter finale for kvinner under EM i friidrett i Amsterdam lørdag 9. juli.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Olympiatoppen har satt et nasjonalt krav som er strengere enn kravet fra det internasjonale friidrettsforbundet. Hedda Hynne mener at OL-presset påvirket forberedelsene og selve konkurransene.

Hynne løp finale på 800 meter og mener hun og andre utøvere burde fått grønt lys til OL før finalen.

– Hvis EM skal være fokus kan man ikke ha OL i bakhodet. Det ble sånn for meg, og kanskje kostet det oss noen medaljer i år, sier Hynne.

Lå lenge i teten

Hynne dro feltet i store deler av finalen på 800 meter, men endte til slutt på en 7. plass med tiden 2 minutter og 94 hundredeler.

– Vi hadde ikke fått noe klarsignal før finalen, og det gjorde at jeg var mer innstilt på å få opp farten, sier Hedda.

For å klare det nasjonale kravet, som er satt av Olympiatoppen og Norge friidrettsforbund, måtte Hynne løpe under to minutter. Hynne mener det er unødvendig strengt krav.

– Det internasjonale kravet er et høyt krav. Jeg ser ikke poenget med at Norge skal ha et enda mindre krav. Det er ikke nødvendigvis de med best tid på papiret som ender opp med medalje, sier Hynne.

Hun forteller at flere av utøverne er preget av OL-kravet. Hynne mener utfallet var negativt med tanke på å få folk til å prestere best mulig i EM.

Slik kan dei strenge OL-krava øydelegge formen

Tror på Rio-billett

Olympiatoppens toppidrettssjef, Tore Øvrebø, skriver i en kommentar til NRK at han ikke ønsker å polemisere med enkeltutøvere om uttakskravene, og hvordan utøverne sammen med trenerne velger strategier for sine løp.

Øvrebø respekterer Hynnes opplevelse av situasjonen, og sier at han ser fram til å snakke med henne når de møtes.

Mener Hynne er en type utøver norsk friidrett trenger

Tidligere løpedronning og verdensrekordholder Ingrid Kristiansen er imponert over Hynnes prestasjoner.

Ingrid Kristiansen

Tidligere langdistanseløper og verdensrekordholder, Ingrid Kristiansen, har stor tro på Hedda Hynne.

Foto: Anne Liv Ekroll / NRK

– Hun er en «fighter» og en offensiv utøver. Jeg tror hun kan gjøre det veldig bra, sier Kristiansen.

Kristiansen mener Hynne bør få plass i en OL-tropp og sier hun er en type utøver som norsk friidrett trenger.

– Hun er uredd og offensiv. Ikke minst det gode humøret og smilet, det ser ut som om hun har det morsomt når hun holder på. Det savner jeg i mange idretter. Hedda er en av dem som kan dra opp en lagånd, sier Kristiansen.

Får svar om noen få dager

Søndag presenterer Olympiatoppen listen over norske utøvere i de olympiske lekene i august. Hedda Hynne tror selv at sjansen for en Rio-billett er stor.

– Jeg kan ikke skjønne noe annet at de skal sende meg dit, sier Hynne.

 • Viktig å bli i eliteserien

  Styreleiar Helene Røsholt seier det er viktig at Gjerpen blir i eliteserien. Styret har stor respekt for det trenar Ketil Arntzen har fått til med små ressursar i Gjerpen. Avgjerda om å suspendere Arntzen er teken med bakgrunn i resultata den siste tida.

 • Kan bli færre flått til sommaren

  Dei kalde dagane i mars vil truleg føre til færre flått denne sommeren. Flåttforskar Lars Korslund ved Universitetet i Agder, seier at snøen likevel kan ha redda mange av blodsugarane frå å dø:

  Flått søker blod
  Foto: NRK
 • Melder seg ut av Venstre

  Sigtru Nesland melder seg ut av Venstre i protest mot moderpartiet sitt regjeringssamarbeid med Frp. Ho møter nå som uavhengig representant i kommunestyret i Drangedal, skriv Drangedalsposten.